Ambitie voor een duurzaam ACT bedrijvengebied vasthouden
De fractie van GroenLinks is nog niet overtuigd van de eerste plannen voor Amsterdam Connecting Trade, een bedrijvengebied dat ten zuiden van Schiphol en ten oosten van Hoofddorp moet verrijzen. De ambitie om er het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland van te maken, ziet GroenLinks niet terug in de eerste plannen, die niet veel meer lijken dan een nieuwe asfaltweg, speciaal voor vrachtwagens, en een grote vrachtwagenparkeerplaats op schaarse open ruimte in de polder.
'Teleurgesteld', zo reageerde fractievoorzitter Peter Boerman op de plannen. 'In de plannen staan nog steeds veel goede bedoelingen, en ook het woord duurzaamheid valt nog steeds te pas en te onpas, maar de eerste concrete resultaten geven nog weinig hoop op realisatie van die mooie ambities. De bedoeling was nou net om hier géén bedrijventerrein van te maken als alle andere, maar om er iets bijzonders van te maken. Maar nu wordt er voorgesteld om een vrachtwagenparkeerplaats aan te leggen. Wat daar nu zo bijzonder aan is, heeft niemand mij nog kunnen uitleggen.'
De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft in het begin van deze raadsperiode scherpe zogeheten 'duurzaamheidskaders' geformuleerd voor het grote gebied, wat vooral bedoeld is voor innovatieve logistiek. GroenLinks vreest dat het college nu van die kaders wil afwijken. 'Om een voorbeeld te noemen: de raad heeft uitgesproken dat het college maar een manier moet vinden om ervoor te zorgen dat slechts 50 procent van de werknemers hier met de auto naar zijn werk komt. De rest moet met de fiets of met het openbaar vervoer. Maar in het stuk staat doodleuk dat er dezelfde parkeernormen komen als elders in de gemeente. Ja, dan maak je zo'n ambitie natuurlijk nooit waar. Dan staat erbij dat "in de toekomst" gekeken wordt of er centrale parkeervoorzieningen mogelijk zijn, maar wat is dan "in de toekomst"? Zo gaat het op meer plekken. Als je het niet vanaf het begin goed regelt, krijg je dat "in de toekomst" natuurlijk nooit meer goed. Daarom vinden wij dat van de kaders nog steeds geen duimbreed mag worden afgeweken. Die kaders zijn niet zomaar zo geformuleerd. Het is al verschrikkelijk druk op alle wegen in de polder. Als je daar weer zoveel auto's aan toevoegt, wordt dat alleen maar erger. Dan komen de bereikbaarheid en de leefbaarheid steeds maar verder onder druk te staan.'
Ander voorbeeld: in het stuk staat dat voor een Ongestoord Logistieke Verbinding een doorsnijding van de Geniedijk het goedkoopst is. Maar de gemeenteraad heeft net uitgesproken dat nieuwe doorsnijdingen van dit Unesco-monument helemaal niet meer gewenst zijn. "Waarom dan toch zulke zinnen opgenomen?" vraagt Boerman zich af. "De Ongestoord Logistieke Verbinding dreigt toch al te smoren in goede bedoelingen. Was er in het verleden nog sprake van een ondergrondse spoorbaan tussen Schiphol en het gebied, later werd het een vrije, bovengrondse spoorbaan, weer later een speciale vrachtwagenstrook voor vrachtwagens die in het gebied moeten zijn, nu is het idee om maar alle vrachtwagens over die nieuwe weg te laten rijden, ongeacht hun uitstoot of bestemming. En dat net in een gebied waar de luchtkwaliteit al zwaar onder de norm zit."
Voor GroenLinks is het een uitgemaakte zaak: ACT mag er alleen komen als het op duurzame wijze gebeurt, vanaf het begin, en niet hopende op een toekomst die misschien nooit zal komen. ACT heeft het in zich om een mooi duurzaam bedrijventerrein te worden, maar laten we dan geen concessies doen en vasthouden aan alle ambities die de gemeenteraad eerder heeft uitgesproken.