SGN is een samenwerkingsverband van Bank Nederlandse Gemeenten Gebiedsontwikkeling, het ministerie van Economische Zaken en LTO Nederland. De gemeente Haarlemmermeer werkte met SGN samen met als doelstelling het herontwikkelen van het kassengebied en heeft zich ook financieel garant gesteld voor een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). In de afwikkeling van de zakelijke overeenkomst is afgesproken dat de gemeente gronden in haar bezit krijgt, waarmee de gemeente regie houdt in het gebied en ook dat de gemeente instemt met een verlies van bijna 4 miljoen euro, doordat de garantie bij de BNG aangesproken zal worden. Er is afgesproken dat de beloofde groenstrook nog wordt aangelegd en dat de financiële afspraken met Leefbaar Rijsenhout worden nagekomen. De afgesproken infrastructuur, een rotonde, zal echter niet worden aangelegd. Dit laatste was een afspraak tussen SGN en het Van der Valkhotel. GroenLinks en D66 hebben in het debat hun zorgen uitgesproken over een mogelijke claim die hieruit zou kunnen volgen richting de gemeente.

Financieel maar ook maatschappelijk is de uitkomst zeer te betreuren. Voor GroenLinks is het van belang dat we lering treken uit het verloop van dit project.

Hoe zorgen we dat we als gemeentebestuur er zicht op houden dat dit soort ingewikkelde samenwerkingsprojecten financieel goed verlopen maar vooral ook dat de doelstellingen die we met elkaar op het oog hadden ook worden gehaald? Hoe houden we zicht op de voortgang (of het gebrek daaraan) op de publieke doelstellingen in dit soort projecten?  Hoe zorgen we ervoor dat de financiële risico’s niet uit de hand lopen? Dit zijn heel relevante vragen, meer en meer werken gemeenten in ingewikkelde en grote samenwerkingsverbanden samen aan grotere opgaven, denk bijvoorbeeld aan het voornemen om de NoordZuidlijn naar Hoofddorp door te trekken. Het is onmogelijk om als overheid alles zelf te ontwikkelen, zogenaamde publiek-private samenwerkingen waarbij overheden met marktpartijen samenwerkingen aangaan zijn echt noodzakelijk. Goede afspraken maken ook.

En ja, weer een tegenslag voor het dorp Rijsenhout. Hier speelt ontzettend veel. Woningbouw die niet lukt vanwege de geluidsbeperkingen van Schiphol, de onzekerheid rond de Tweede Kaagbaan, de mogelijke komst van een transformatorstation, de verpauperde kassen.

In 2018 stelde de gemeente de Ruimtelijke Economische Visie Rijsenhout vast, een visie vol met mooie voornemens voor het dorp. GroenLinks stelde in het debat voor om in de eerste helft van 2021 deze visie en de voortgang op de diverse voornemens te bespreken. Het college gaf daarop aan dat de gemeenteraad in het eerste kwartaal een nota krijgt met daarin de resultaten van gesprekken die met de provincie Noord-Holland en met Greenport Aalsmeer worden gevoerd over het kassengebied. Afgesproken is eerst deze nota af te wachten en te bespreken. GroenLinks kreeg vanuit de raad veel bijval op het voorstel het voor de zomer van 2021 te hebben over de Ruimtelijke en Economische Visie Rijsenhout.

Lees ook:

Einde samenwerking met SGN - InforMeer