De gemeente wil Het Oude Raadhuis in de verkoop doen. Zo ineens, out of the blue, werd dit bericht de wereld in geschoten.  Niemand die dit ooit verwachtte. Er ging een schokgolf door de hele Nederlandse theaterwereld. En het eerste argument dat naar voren komt is dat het 27.000 euro aan subsidie gaat besparen! Natuurlijk worden er allerlei berekeningen losgelaten in de nota van Burgemeester en Wethouders maar eigenlijk is de culturele waarde van dit gebouw niet in cijfers uit te drukken.

Het Oude Raadhuis is gebouwd in de tijd dat de gemeente Haarlemmermeer nog maar net geboren was, in 1867. Het heeft lang als gemeentehuis dienst gedaan en nu is het een zeer gewaardeerd theater. De politiek en de ambtenarij zijn al en tijd geleden verhuist naar het Raadhuisplein. Het Oude Raadhuis is een pareltje in Haarlemmermeer. Het is een uniek gebouw dat altijd een publieke functie heeft gehad. Dit vestzaktheater wordt nu gebruikt als theaterzaal (100 voorstellingen), repetitielocatie voor amateurvoorstellingen, trouwerijen  en businessmeetings. Daarnaast is het een erkende, bij de bioscoopbond aangesloten filmzaal. Het aantal filmvertoningen is dit seizoen uitgebreid van 30 naar 60. En wie heeft er niet in Het Oude Raadhuis opgetreden? Ik noem er een paar: Sara Kroos, Bert Visscher, Erik van Muiswinkel, Youp van t Hek, Eric van Sauers, Dolf Jansen, Richard Groenendijk, Roué Verveer, Jochem Myjer, Helmert Woudenberg, Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw, Herman Finkers, Acda en De Munnik, Theo Maassen, Najib Amhali, Plien & Bianca en Jan Jaap van der Wal.

Voor menig artiest was Het Oude Raadhuis een van de eerste podia waar het theaterleven begon, grote namen van nu zijn ooit hun carrière daar gestart. Een kraamkamer van talent. Het is een van de weinige kleine zaaltjes nog in Nederland waar aankomend talent terecht kan, waar kleine producties een professionele kans krijgen.

Voor de Nederlandse theaterwereld is Het Oude Raadhuis een toonaangevend en onvervangbaar vestzaktheater; sluiting wordt gezien als een ernstig en onomkeerbaar verlies. De emotionele waarde van dit publiek domein is eveneens onherhaalbaar en in geen euro’s uit te drukken.

De Gemeente Haarlemmermeer is eigenaar van Het Oude Raadhuis en verhuurt het pand aan De Meerse. De directeuren van De Meerse, Bart Fiers en Joep van Dijk zijn van mening dat sluiting van Het Oude Raadhuis een imagoschade en verlies aan cultuurhistorisch erfgoed in het publiek domein betekent die nooit meer goed te maken is. Ze wijzen sluiting en verkoop van Het Oude Raadhuis dan ook met kracht van de hand. En deze heren zijn professionals die weten waar ze het over hebben. Ze worden gesteund door allerlei acties op Social Media en zelfs Youp van het Hek en Sara Kroos zetten zich persoonlijk in.

GroenLinks Haarlemmermeer is stevig tegen de verkoop van Het Oude Raadhuis!