Op 28 januari sprak de gemeenteraad over statushouders. Het is belangrijk om het hierover te hebben. Voor statushouders is het lastig om aansluiting te vinden in onze maatschappij. Dat vraagstuk is breder dan het huisvestingsvraagstuk van statushouders, dat veel maatschappelijke onrust oproept. Hieronder de inbreng van GroenLinks in dit debat.
GroenLinks vindt dat iedereen een goede kans verdient. Het wegwerken van de barrières die de kansen van statushouders in de weg staan, is daarvoor een voorwaarde. Dan gaat het om kennis van onze taal en onze gebruiken, om integreren, om een opleiding volgen en werk vinden.
Statushouders verdienen de genereuze support van onze samenleving. We moeten ons realiseren dat zij na jaren stilstand echt helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig geven we die support ook, bijvoorbeeld via Vluchtelingenwerk. Deze organisatie en alle vrijwilligers kunnen we daarvoor niet hartelijk genoeg bedanken. Ook zorgen we ervoor dat statushouders huisvesting krijgen, juist ook omdat huisvesting een voorwaarde is om je kansen te kunnen benutten.
Al vaker spraken we er in de gemeenteraad over de schaarste aan sociale woningen, en dat er ook andere groepen woningzoekenden zijn. In 2015 is 15 procent van de vrijgekomen woningen naar statushouders gegaan, en nog eens 25 procent naar andere bijzondere doelgroepen. De voorraad en de doorstroming in de sociale sector verdient dan ook de hoogste prioriteit in het gemeentelijke beleid, want ook los van de huisvesting van statushouders is er een serieus probleem. Wij hebben de stellige indruk dat het college hierop goed inzet.
Maar: we kunnen veel meer doen voor statushouders, en ook zaken met elkaar verbinden. Uit een recent rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) staat te lezen ‘Door gelijktijdig te werken aan huisvesting, taalverwerving, opleiding en werk verliezen overheden bij de integratie van asielmigranten met een status zo min mogelijk kostbare tijd.’
En precies daar zit de uitdaging en ook een deel van de oplossing. Worden er in onze gemeente bijvoorbeeld structureel gekeken naar de competenties van statushouders? Kijken we voldoende ‘out of the box’ naar kansen die er zijn bij statushouders, naar de kansen in onze gemeente? Een voorbeeld: in Katwijk zijn 10 statushouders met een medische opleiding gehuisvest in een verzorgingstehuis. Ze helpen mee met de verzorging van de ouderen en volgen tegelijkertijd een opleiding.
Het zijn dat soort voorbeelden die inspireren, en GroenLinks hoort graag van het college of er ook in onze gemeentelijk beleid nagedacht wordt over dit soort integrale arrangementen voor statushouders.
Hier is het debat terug te kijken.