Het was dit jaar de elfde keer dat GroenLinks Haarlemmermeer inwoners in het zonnetje hebben gezet die zich op een bijzondere manier inspannen voor groen, het milieu of sociale onderwerpen. Zoals elk jaar is was ook dit jaar één lintje voor een bedrijf, één voor een maatschappelijke organisatie en één voor een individuele inwoner, die iets doen wat een extra compliment verdient. Ook dit jaar waren we weer onder de indruk van de vele goede initiatieven en was het moeilijk kiezen tussen binnengekomen nominaties.

Categorie Organisaties:
Werkgroep Erfgoed Badhoevedorp

Deze vorig jaar opgerichte werkgroep van de dorpsvereniging van Badhoevedorp wil gebouwen en ander erfgoed behouden. Dit in een omgeving, waarin veel wordt afgebroken en uitgewist. Het beruchtste voorbeeld daarvan in Badhoevedorp is wel de Badhoeve de naamgever van het dorp, met een illustere geschiedenis, waarvan de laatste restanten in de 80er jaren van de vorige eeuw, gesloopt zijn. Alleen een replica van zo’n 20 jaar geleden herinnert hier nog aan. Een ander voorbeeld uit die tijd is de Hervormde kerk aan de Sloterweg, waar een flat voor in de plaats kwam, maar waar niets meer herinnert aan dit gebouw met zijn karakteristieke toren. Aanleiding tot de instelling van de werkgroep was het leegkomen van de Burgemeester Amersfoordtschool. De werkgroep wil die graag behouden met een passende bestemming, waarvoor contact opgenomen werd met de gemeente, hetgeen resulteerde in een onderzoek. De werkgroep heeft rond 25 bijzondere gebouwen geïnventariseerd en streeft naar een beeld kwaliteitsplan met een beschermd dorpsgezicht en daarbij ook naar een goede beeldbank.
GroenLinks ziet het als een veelbelovend initiatief, dat hopelijk op enthousiaste steun van de gemeente en andere organisaties en Badhoevedorpers kan rekenen.  

Categorie personen:
Corinne Kalisvaart van Fauna Haarlemmermeer

“Onvermoeibaar in strijd voor natuur. Corinne houdt groene druk op Trade Park” kopte HC Nieuws op 26 april 2022. En op 13 juli “Seinen Schiphol Trade Park op groen. Stem fauna liefhebber Corinne gehoord”. Bij beide artikelen een foto van Corinne, die tussen A4, N201, Geniedijk en stationsgebied woont, met een verrekijker, waarmee zij ongeveer dagelijks wilde dieren in dit gebied spot. De door haar opgezette en beheerde website Fauna Haarlemmermeer laat zien hoe veel dierlijk leven er in dit gebied aanwezig is. Op die manier is zij, om met het Haarlems Dagblad te spreken “Stem van de wilde dieren”.
Na jarenlange inspanningen van Corinne ligt er nu een ecologische visie voor Schiphol Trade Park “met in de buitenruimte veel bomen, planten, struiken, kruidige bloemenweeldes en met veel groene ruimte voor mens en dier”. Wellicht een goed voorbeeld voor andere bedrijventerreinen.
In onze gemeente, waar grote gebieden aan natuur en agrarisch gebruik onttrokken worden door de “bouwdrift van de Haarlemmermeer” en het landschap ingrijpend wordt aangetast, een belangrijke initiatief, dat laat zien dat volhardende individuele en gepassioneerde inzet met veel liefde voor de natuur verschil kan maken.
Met Corinne Kalisvaart zijn wij van mening dat het goed zou zijn “als bij alle overwegingen in de besluiten voor bouwen, ook de wilde dieren uit Haarlemmermeer worden meegewogen” en “dat onze polder te mooi is om verloren te laten gaan”.

Categorie bedrijven:
Elisabeths Vogel Hoeve

Deze Hoeve bestaat uit twee bedrijven. Akkerbouwbedrijf De Elisabethshoeve, waar Jan en Ben Ham als 4de generatie op deze plek boeren en Zorgboerderij Hoeve de Vogel Elisabeth met Marianne van Arkel aan het roer.
Je zou het, daar  in de buurt van Nieuw Vennep, Lisserbroek en Abbenes met zorgboerderij, boerderijwinkel, boerderij educatie, zelfoogsttuin en boerenwandelpad als onderdeel van een wandelnetwerk een totaal concept van milieu verantwoord boeren kunnen noemen.
De teelt van landbouwproducten wordt mede afgestemd op wat in de omgeving kan worden afgezet aan voedsel voor mens en dier. Veehouders in de Poelpolder tussen Lisse, De Engel en Sassenheim aan de overkant van de Ringvaart hebben een contract voor veevoer (zonder mais!). 
 Mensen die graag milieuvriendelijk geteeld voedsel uit de buurt willen eten kunnen in de boerderijwinkel terecht, maar ook in de moestuinen om als abonnementshouder daar zelf groenten te oogsten. Kinderen kunnen er via een excursie met hun schoolklas terecht om te zien waar hun voedsel vandaan komt. En iedereen kan via de wandelpaden over het boerenland met eigen ogen zien hoe voedsel verbouwd wordt en daarbij genieten van bloemrijke sloot- en akkerranden.
Daarnaast voelen veel mensen zich thuis op de zorgboerderij, waar zij liefdevol begeleidt worden.
De boerderij maakt deel uit van “Caring Farmers”, de belangenbehartiger voor alle boeren, die op weg zijn naar een natuur inclusieve landbouw, die in 2022, de eerste plaats kreeg in de duurzame top 100 van het Dagblad Trouw.
Uit het geheel spreekt veel liefde voor het boerenvak, dat door de enorme schaalvergroting zo onder druk is komen te staan.
Kortom een uitstekend voorbeeld van een boerderij, die om het in hun eigen woorden te zeggen “klaar is voor de toekomst”.