Het jongste lid van onze afdeling woont in een woonboot aan de Cruquiusdijk, iets voorbij het fort van Vijfhuizen. Op een prachtige zondag fiets ik via IJweg en Geniedijk naar hem toe. Wat is het fietspad langs de IJweg toch abominabel en wat was het toch een blunder om het opvangcentrum voor vluchtelingen bij Vijfhuizen te sluiten, waar zoveel in was geïnvesteerd in geld en vrijwilligers, denk ik onderweg, op deze mooie route. En wat is het alweer lang geleden, dat wij, als PPR of Progressief Haarlemmermeer de dorpsvereniging van Vijfhuizen een wegwijsbordje “Hoofddorp” aanboden voor het aan te leggen fietspad over de geniedijk. De fiets en wandelroute is nu niet meer weg te denken. Het vinden van de woonboot is nog een hele klus, vanwege een ingewikkelde nummeraanduiding waar veel mensen en bezorgers niet uitkomen, omdat de woonboten dezelfde nummers hebben als de huizen aan de andere kant van de weg. Ik ga dat opnemen met de Straatnamencommissie. 

Aan een houten tafel in de zon vindt het gesprek plaats. Wessel, die 19 jaar is, is al een tijd actief lid van DWARS. Hij is daaronder andere actief bij de landelijke commissie economie. Die commissie heeft veel raakvlakken met zijn studie accountancy in Alkmaar. Hij zit nu in het tweede jaar van een 4-jarige HBO en wil waarschijnlijk daarna een master gaan doen aan de universiteit. Het mooie van de opleiding vindt hij dat er veel aandacht is voor duurzaamheid. Accountant is een breed beroep, het is tegenwoordig niet meer zodat het alleen, maar draait om de financiële cijfers. Zo wordt er ook aandacht besteed aan hoe je een bedrijf op vlak van duurzaamheid controleert waarbij je ook moet kijken naar de organisatie en of de doelen, die gesteld worden voor duurzaamheid ook gehaald worden. Klopt het wat er gerapporteerd wordt? De transitie naar een duurzame economie (zoals de “donut economie”) is van groot belang en een grote uitdaging. Al op de basisschool was hij heel bevlogen rond natuur en leefomgeving en maakte hij een werkstuk over GroenLinks met informatie die GroenLinks hem gaf, hij online vond en van zijn oudoom of grootoom Peter Tange. Het is mijn moeders oom, burgemeester van Wormerland. Er ontstaat een interessant gesprek over hoe het neoliberalisme onze samenleving vorm is gaan geven, in de zorg, het openbaar vervoer, het onderwijs en andere publieke voorzieningen. Het door ons beiden gelezen boek “Uitgewoond. Waarom het hoog tijd is voor een nieuwe woonpolitiek” van Cody Hochstenbach laat goed zien, hoe dat uitgewerkt heeft op huisvesting, dat van een basisvoorziening een winstobject geworden is. Dat wij in het huidige economische denken door alleen te kijken naar geld een bankier voor onze economie belangrijkers is dan iemand die werkt in de zorg of onderwijs vindt hij bizar, omdat vaak zo is dat laatste genoemde veel belangrijker zijn voor onze samenleving dan eerstgenoemde. Ouderschap, mantelzorg en vrijwilligerswerk worden minder uitgedrukt in het Bruto Binnenlands Product.

Van een woonboot bij de Zaanse Schans, kwam hij via een woning in Driehuis met zijn ouders en broertje twee jaar geleden naar Haarlemmermeer. Vijfhuizen is een dorp, waar alles is wat je nodig hebt. Met een ideale openbaar vervoer aansluiting, de bus gaat er elke tien minuten een naar Haarlem en naar Schiphol/Bijlmer. Dat is zo vaak dat je niet eens naar de vertrektijden hoeft te kijken. Om te sporten vindt Wessel het heerlijk om vanuit zijn huis zo op de te racefiets stappen om een rondje ringvaart van 60 kilometer of een deel daarvan te rijden . Zijn ouders zijn inmiddels met hun bootje met elektrische motor richting Spaarne.

Sinds kort is Wessel volger bij de fractie. Op de vraag wat hij onze fractie en afdeling mee wil geven zegt hij: “Door blijven gaan. Het is niet makkelijke om als GroenLinks actief te zijn in een gemeente die enorm rechts is. Daarnaast is het belangrijk om als partij de regio in te gaan om te laten zien, dat niet alles draait om steden en in ons geval om Hoofddorp. Wat mij betreft mogen wij als partij zowel lokaal als landelijk nog feller op Schiphol zijn e n de vervuiling van  de industrie zoals TATA steel die mensen hun leven verpest. Het is namelijk zo dat Schiphol zo groot is dat het zijn gang mag gaan, terwijl bijvoorbeeld een kleinschalige boer wel wordt aangepakt (of een zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangt). Dat is iets wat ik niet vind kunnen. Samenwerken met de PvdA lijkt mij iets heel goeds, wel vind ik te vroeg voor een fusie. Ik weet ook niet of een fusie het beste idee is. Ja, je moet bruggen slaan en niet te veel over kleine verschillen ruziën. Maar zoals we hebben gezien met de voorstemmen van de PvdA voor het Ceta-verdrag (handelsverdrag met Canada), heeft de PvdA nog steeds een bepaald economisch beeld waar ik mij niet kan vinden. We zijn er nog niet, maar de kans is groot dat de nauwe samenwerking blijft hangen. Als wij als links hierdoor meer kunnen bereiken ben ik daar helemaal voor.

Na een boeiend gesprek, waarbij ik Wessel vraag om voor onze leden een stukje over DWARS te schrijven en we het als afsluiting nog even hebben over Telstar zijn favoriete voetbalclub. Daarover zegt hij:  “Telstar is een club, zoals een voetbalclub zou moeten zijn, waar het om de sport en niet om het geld gaat”. Daarna, stap ik weer op mijn Koga om langs de bloeiende bollenvelden bij Zwaanshoek nog een achtergelaten verkiezingsbord op te halen.