Afgelopen donderdag 8 december is er gesproken over de Najaarsrapportage. Dit is als de weersvoorspelling analyseren. Klopte de voorspelling en zo nee, waarom niet?

In het voorjaar stond de gemeentelijke barometer nog op verlies. Zes ton in de min. En nu lijken we het jaar met 2,4 miljoen in de plus af te sluiten. Een herhaling van 2015.

Het is natuurlijk prettig als we 2016 met een batig saldo afsluiten, maar GroenLinks plaatst toch twee kanttekeningen. Allereerst is in het sociaal domein veel geld over: 3,6 miljoen. Ten tweede zorgen onzekere en misschien eenmalige meevallers voor dit positief resultaat.

Het batig saldo in het sociaal domein.

6 miljoen bedoeld voor de wmo en jeugdzorg, voor het PGB, voor woonvoorzieningen is niet uitgegeven. Er zijn ook tegenvallers: Er zijn minder opbrengsten vanuit de eigen bijdragen, maar wel 1,5 miljoen extra uitgegeven aan bijzondere bijstand. Is er een verband tussen deze cijfers? Hebben mensen minder zorg aangevraagd vanwege de eigen bijdrage? Als blijkt dat het betalen van de eigen bijdrage leidt tot zorgmijding, dan wil GroenLinks een grondige herziening van de eigen bijdrage regeling.

Uit de antwoorden op de vragen van CDA en GroenLinks blijkt dat er werkachterstanden zijn bij het cluster Werk en Inkomen? GroenLinks vraagt zich af: is er een relatie met de extra uitgaven voor de Bijzondere bijstand? En is er een relatie met de oplopende doorlooptijden bij bijvoorbeeld de voedselbank? GroenLinks zou het een ernstige zaak vinden als mensen door werkachterstanden bij de gemeente langer moeten wachten op begeleiding bij het vinden van nieuw werk, of voor schuldhulpverlening.

Het tweede punt: onzekere meevallers

De landelijke overheid is de grootste bron van onzekerheid. Zo te zien pakt het de komende jaren voor onze gemeente positief uit. Maar daarnaast zijn er meevallers voorzien die GroenLinks verrassen, zoals de toeristenbelasting. Hopelijk is dat blijvend. Dan parkeren: in de afgelopen jaren dikke tegenvallers, nu een voorzichtig plusje van een ton. Onze wethouder financiën verruilt hier soepeltjes de pet voor die van wethouder verkeer: fluks worden de parkeertarieven naar beneden bijgesteld.

Er wordt fors bezuinigd op onderhoud, op groen, de openbare buitenruimte, voorzieningen. Tegelijkertijd wordt bij het allereerste positieve opbrengsten van het parkeren de parkeertarieven gelijk verlaagd. Liever ziet GroenLinks dat eerst de achterstanden ingelopen worden op het onderhoud van de buitenruimte en het groen.

Bezuinigen op de voorzieningen, subsidies en cultuur, aan inwoners een eigen bijdrage vragen voor zorg en ondersteuning en tegelijkertijd een paar miljoen overhouden op het sociaal domein. GroenLinks heeft daar moeite mee. 

De polder hoeft niet op slot. Verstandig investeren in groen, in woningbouw en voorzieningen, in duurzame economie maar ook de schuldenlast omlaag en het onderhoud op peil brengen, daar kiest GroenLinks voor.