Het college van B&W wilde in eerste instantie maar liefst 393 bomen op de Geniedijk kappen met een enorme kaalslag in het landschap tot gevolg, maar dat is beslist niet het enige: het kappen van de bomen heeft gevolgen voor de dieren die daar leven, bijvoorbeeld de zeer zeldzame boomvalken die daar broeden. Het kappen van gezonde bomen mogen we niet langer toestaan, vinden GroenLinks, PvdA en D66. ‘Wij willen dat bomen niet preventief worden gekapt zonder eerst grondig onderzoek te doen. Het behoud van bomen voor de biodiversiteit en voor een groene, gezonde leefomgeving is zo belangrijk dat we bomen, die nog niet vervangen hoeven te worden, niet moeten kappen’, aldus Dennis Zuyderwijk.
Geniedijk
In 2010 heeft de gemeente bepaald dat de bomen op de Geniedijk - een Unesco-monument en belangrijke creatieve ader in de gemeente - vervangen moeten worden. Dat besluit is genomen om de culturele waarde van de Geniedijk in stand te houden. Men nam toen aan dat populieren 30 tot 40 jaar lang mee zouden gaan. Hierbij gaat het echter slechts om economische levensduur; de bomen kunnen natuurlijk vele tientallen jaren ouder worden. De fracties van GroenLinks, PvdA en D66 vinden dan ook dat voortaan van de daadwerkelijke levensduur van bomen moet worden uitgegaan, en dat preventieve kap van gezonde bomen geen optie moet zijn. De gevolgen voor mens en dier van grootschalig kappen zijn groot. De kaalslag van de bomen op andere delen van de Geniedijk, zoals bij Graan voor Visch, zijn hier tragische voorbeelden van.
Mogelijke takbreuk
De gemeente geeft aan dat de bomen onveilig zijn vanwege mogelijke takbreuk. Om dit te beoordelen hebben de fracties de stukken opgevraagd waaruit dat risico had moeten blijken. Maar na het doorlezen van al die documenten is er geen enkel bewijs gevonden dat deze bomen gevaarlijk zouden zijn. De fractie vraagt zich dan ook af of hier wel echt onderzoek naar is gedaan. Veiligheid is sowieso een moeilijk argument als het gaat om bomen. Om elk risico op mogelijke takbreuk te vermijden kun je eigenlijk geen enkele boom meer planten, want als het flink waait liggen er in de hele gemeente afgevallen takken. Tegelijkertijd zijn heel veel dieren - zoals beschermde vleermuizen, roofvogels en marterachtigen - ook afhankelijk van deze bomen.
Dat het anders kan laten bijvoorbeeld de gemeenten Den Haag en Haarlem zien. In Haarlem wordt niet een groep bomen als geheel beoordeeld, maar wordt bij elke individuele boom bekeken of die onveilig is. Zo worden gezonde bomen in elk geval niet te vroeg gekapt. De gemeente Den Haag heeft een zorgvuldig stappenplan opgesteld, waarmee het gevaar van takbreuk bij populieren kan worden vastgesteld. Ook dat verlengt de levensduur van de bomen en zorgt voor meer groen en biodiversiteit in de gemeente. Iets om ook in de gemeente Haarlemmermeer een voorbeeld aan te nemen, vinden de fracties van GroenLinks, PvdA en D66.