Afgelopen donderdag 28 mei 2015 besprak de gemeenteraad het Plan van aanpak Ringdijk en Ringvaart in de Raadzaal. Els Berk voerde namens GroenLinks het woord.
De Ringdijk houdt de gemoederen al jaren bezig. We willen in dit plan van aanpak veel: we willen de recreanten bedienen, maar ook de agrariërs, de ondernemers met een bedrijf aan de dijk, de fietsers, de inwoners en het doorgaand verkeer. Hoe gaat dit alles samen komen?
Uit de reacties van de dorps- en wijkraden blijkt dat zij hun punten niet terugvinden in dit plan van aanpak. De insprekers stellen de verkeersveiligheid voorop, dit hebben zij in de gesprekken met de gemeente ook aangegeven, maar dit is niet voldoende opgenomen in dit plan.
Zelf fietste ik als tiener dagelijks van Beinsdorp over de dijk via Cruquius naar mijn middelbare school in Haarlem. Nooit stond ik er stil bij dat de vrachtwagens en zware tractoren wel erg dicht langs mij heen zoefden. Hoe anders was het toen mijn eigen kinderen zelf naar de lagere school in Hillegom fietsten en later naar Heemstede voor de middelbare school. Iedere dag hield ik mijn hart vast als ik ze uitzwaaide in de ochtend en hoe blij was ik als ze weer veilig thuis waren.
Voor GroenLinks is het al heel lang duidelijk is dat er snel wat aan de verkeersveiligheid moet gebeuren. Een recreatief gebruik heeft geen kans van slagen als de verkeersveiligheid niet goed geregeld is.
De wethouder zegt dat het college hetzelfde wil en bedoelt als wat de dorps- en wijkraden willen maar dat is kennelijk niet duidelijk overgekomen. De wethouder zegt dat per dijkvak wordt gekeken wat er nodig is voor de verkeersveiligheid, naast de gewenste cultuurhistorische identiteit. De wethouder zegt dat de dorpsraden hier nadrukkelijk bij betrokken zijn en worden. Het lijkt wel of hier sprake is van een parallel universum? De wethouder heeft het gevoel dat er geparticipeerd is, de dorpsraden vinden van niet? Hoe kom je tot elkaar, hoe spreek je dezelfde taal? GroenLinks vraagt de wethouder: wat gaat u nu doen om te zorgen dat de dorpsraden zich wel gehoord voelen en zich herkennen in uw plan van aanpak? Hoe gaat u zorgen dat wij als raad straks een voorstel voorgelegd krijgen wat wel gedragen wordt door onze inwoners? Hier komt geen concreet antwoord op. De wethouder wil niet van te voren een participatieplan aan de raad voorleggen. Hier neemt GroenLinks geen genoegen mee.
Het is wel duidelijk dat voor de Raad én de dorps- en wijkraden verkeersveiligheid prioriteit nummer 1 is, recreatie en cultuurhistorische waarde volgen daar op of uit. Jammer genoeg wil de wethouder op de vraag van GroenLinks of hij óók de verkeersveiligheid op 1 gaat zetten, geen volmondig ja zeggen. Jammer, want daarmee zou er veel kou uit de lucht verdwenen zijn.
Nu gaat de raad een aparte sessie aanvragen over de verkeersveiligheid en doorstroming op de ringdijk om dit onderwerp de belangrijke plek te geven die het verdient. Wat GroenLinks betreft komt dan ook het betrekken van de dorps- en wijkraden opnieuw aan de orde. Tenslotte zijn de inwoners van de ringdorpen dé ervaringsdeskundigen!