In het raadsvoorstel wordt aangegeven dat grote groepen jongeren overlast veroorzaken, met als gevolg een toename van jeugdcriminaliteit. In de analyse van het vorige integrale veiligheidsplan geven deskundigen en jongeren aan dat er weinig te doen is voor jongeren in de openbare ruimte. Investeren in dit soort plekken is van groot belang. Dit valt dus ook niet te rijmen met de bezuinigingen op bijvoorbeeld Sportservice en Scouting. Ook zien wij dit probleem de komende jaren dus ook niet verbeteren als deze bezuinigingen blijven staan. GroenLinks zou het college willen vragen hier goed naar te kijken en hopelijk terug te komen op deze bezuinigingen en ook te kijken naar nieuwe plekken waar jongeren samen kunnen komen.
Een andere prioriteit moet zijn steunpunten in de wijk, hiermee bedoelen we dat er BOA's en wijkagenten in de wijk rondlopen. GroenLinks zou graag zien dat er in elke wijk zo'n een steunpunt is, zodat er in heel Haarlemmermeer een persoonsgerichte aanpak plaatsvindt. Op deze manier is er een goed beeld van wat er speelt in de buurt of wijk en kunnen de juiste instrumenten in een vroeg stadium worden ingezet. In gesprekken over het integraal meerjarenbeleidsplan veiligheid wordt het personeel verdeeld. GroenLinks zegt dat vooral BOA’s en wijkagenten aangetrokken moeten worden.
Tenslotte de gezinsaanpak. Als jongeren met de politie in aanraking komen, wordt er vaak alleen naar het individu gekeken. We zien initiatieven als vroeghulp en de gezinsaanpak, als punten die ook een hoge prioriteit moeten hebben. Op die manier zorgen we ervoor dat het hele gezin ondersteuning krijgt en dat het moment van hulpverlening ook eerder wordt ingezet.
Kortom, er moet volgens GroenLinks vol ingezet worden op preventie en dit moet een prioriteit zijn in het integrale veiligheidsplan.