Klimaatadaptatie gaat over het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Wat GroenLinks betreft kijken we echter naar wat we nu kunnen doen om de effecten van klimaatverandering te verzachten, in plaats van hoe we ons moeten aanpassen aan de effecten. Toch zien we de gevolgen van klimaatverandering in het dagelijks leven. Jaar in, jaar uit breken we record na record. Warmterecords, droogterecords, zeespiegelstijgingsrecords, enzovoort. We ontkomen er niet aan dat we ons moeten aanpassen.

GroenLinks wil daarom dat er veel meer bomen worden geplant, zodat dit goed is voor de biodiversiteit, maar ook kan zorgen voor koelteplekken in woonwijken en op bedrijventerreinen.

GroenLinks pleit ook voor verhoging van het grondwaterpeil. We hebben allemaal de beelden gezien van drooggelegde rivieren en meren in bijvoorbeeld Italië. Dat willen we hier niet en vooral in het zuiden van de Haarlemmermeer zijn er plekken waar het grondwaterpeil laag is.

Daarnaast moet er een goede bestuursstrategie komen van de gemeente. GroenLinks vindt dat de gemeente veel te afwachtend is. Wij willen een gemeente die actie onderneemt en niet een reactieve gemeente. Deze constatering hebben we ook bij andere onderwerpen vastgesteld. GroenLinks ziet dan het verplicht stellen van regentonnen en waterdoorlatende parkeerplaatsen als voorbeelden die gemeenten kunnen oppakken om het watergebruik te verminderen en het grondwaterpeil te verhogen.

Bekijk hier de maidenspeech van Dennis over klimaatadaptatie Afspelen op YouTube