De gemeenteraad debatteerde afgelopen donderdagavond 3 november over of er in de gemeente een raadgevend referendum moet worden ingevoerd. GroenLinks Haarlemmermeer vindt het referendum een goed middel om burgers meer invloed te geven op het bestuur.

Naar aanleiding van een sessieverzoek spraken we of we in Haarlemmermeer een referendumverordening moeten aannemen. Een groot aantal gemeenten heeft dit al. Een aangenomen referendum vergroot het maatschappelijk draagvlak. Met een referendum krijgen de burgers de kans om aan de noodrem te trekken. Een referendum betekent een belangrijke impuls voor een publiek debat. Een referendum zorgt voor aandacht in de lokale media, waardoor de betrokkenheid groter zal worden. Door een actieve stem te geven aan de burger, wordt deze een 'serieus onderdeel van het functioneren van lokale democratie'. Een referendum vergroot bovendien de participatie van burgers.

Maar een referendum kan ook zorgen voor politieke onrust en verstoorde politieke verhoudingen. Als het voor de burger niet heel helder is waar het referendum over gaat, is de kans groot dat burgers door de campagne van voor- en tegenstanders op het verkeerde been worden gezet en dus niet goed weten waar ze nu echt voor of tegen stemmen. Ook kan je de vraag stellen of men wel zit te wachten op een referendum. Burgers kiezen eens in de vier jaar de leden van de gemeenteraad. Binnen de gemeente zijn de leden van de raad uitstekend bereikbaar en burgers die politiek geïnteresseerd zijn en een duidelijke mening hebben over een onderwerp weten “hun” raadsleden goed te vinden. Ook is de mogelijkheid daar om tijdens een raadsvergadering in te spreken.

Voor GroenLinks is het in ieder geval belangrijk dat er bij een referendum randvoorwaarden gesteld worden voor minimale opkomstvoorwaarden en verhouding voor/tegenstemmers, zodat er duidelijke conclusies getrokken kunnen worden uit een referendum.

Zoals reeds gezegd is GroenLinks een voorstander van raadgevend referenda (correctief kan niet want raadsleden stemmen zonder last).

Hier is de hele sessie terug te kijken.

Eerste termijn van Piet Schouten Afspelen op YouTube