Fusie met Haarlemmerliede/Spaarnwoude
Dinsdagavond koos de gemeenteraad van Haarlemmerliede/Spaarnwoude vrijwel unaniem voor onze gemeente als fusiepartner. Ook onze fractie is blij met dit nieuws. Wij kijken er naar uit samen met de inwoners van beide gemeenten Samen Verder te gaan.
Mid-term review en Voorjaarsrapportage
De economie trekt weer aan, Haarlemmermeer doet het in economisch opzicht uitstekend. Dat zien we helaas niet terug in de financiën van de gemeente. Ook dit jaar stevent de gemeente af op een tekort, dat mogelijk wordt opgevangen door een meevaller uit de meicirculaire. Voor de jaren daarna worden juist tegenvallers verwacht als het gaat om Rijksbijdragen, waardoor de voorspelde kleine winsten over de jaren daarna onder druk staan
In de Mid-term review van het college staat het goede nieuws centraal. Dat goede nieuws herkent GroenLinks zeker. Verrassend genoeg ontbreekt een analyse van wat er niet goed gaat in onze gemeente.
Kaders voor de begroting 2017-2020
Over de kaders voor de begroting van 2017 kan GroenLinks kort zijn: GroenLinks is het niet eens met de keuzes die dit college maakt. Bezuinigingen worden keer op keer gezocht in de programma’s, die onze inwoners direct raken.
Voor GroenLinks is het duidelijk:
Wat centraal moet staan bij élke beslissing die wij als gemeentebestuur nemen is:
- de leefbaarheid van onze gemeente
- nu en in de toekomst
- voor ál onze huidige en toekomstige bewoners.
Leefomgeving
- Wij willen meer inzet op de kwaliteit van de leefomgeving, onze inwoners klagen steen en been. Toch ziet dit college nog meer mogelijkheden om te bezuinigen op de openbare buitenruimte, bijvoorbeeld door minder te vegen, minder te reinigen en te bezuinigen op het weghalen van graffiti.
Het resultaat? We kunnen de openbare buitenruimte nu al niet meer bijhouden op het niveau dat in 2009 is afgesproken met de gemeenteraad.
Het is een terugkerend thema: het onderhoud wordt niet begroot/meegenomen. Dat is een erfenis uit het verleden, het toepassen van het concept van Total Cost of Ownership zou dit soort verrassingen moeten voorkomen. Bij de plannen voor Hoofddorp-Centraal is dit gelukkig wel meegenomen.
- GroenLinks blijft aandacht vragen voor de waterhuishouding in onze polder. Vorige week stonden delen van Zwanenburg wederom onder water.
Hoe ver bent u met de uitvoering van de plannen, die we begin 2015 hebben afgesproken? GroenLinks vraagt om een tussentijdse evaluatie dit najaar.
- En dan de letterlijke en figuurlijke verschraling van ons groenbeheer. Hier is jarenlang structureel op bezuinigd. Mensen en organisaties met hart en oog voor biodiversiteit en de ecologische waarde van onze lokale natuur compenseren dit in hun vrije tijd. Het is schrijnend dat door ongetwijfeld onbedoeld optreden dit werk teniet wordt gedaan, zoals bij de aanleg van de 380kV leiding waar een prachtig orchideenveld onder de ijzeren rijplaten is verdwenen.
Sinds 2010 heeft Haarlemmermeer op initiatief van GroenLinks een polderecoloog.
Onze fractie stelt voor hem uit te nodigen en de gemeenteraad in een informatieve bijeenkomst bij te praten wat er goed gaat en wat er beter kan als het gaat om het flora- en faunabeheer in onze polder.
Ruimtelijke ordening en wonen
GroenLinks wil meer inzet op wonen, en een doordachtere wijze van omgaan met ruimtelijke ontwikkeling en vastgoed.
- Er zijn veel woningzoekenden in Haarlemmermeer. Haast is geboden, onconventionele maatregelen noodzakelijk. Waarom bijvoorbeeld niet net als andere gemeenten experimenteren met tijdelijke woningen die binnen een paar dagen zijn op te zetten? Bijvoorbeeld op onze leegstaande bedrijventerreinen.
- Bouw sommige winkelcentra en kantorenpanden om tot woningen, vooral ook voor de lagere inkomens. Geef kantorenpanden en leegstaande winkelpanden een andere bestemming: maak combinaties mogelijk van wonen en werken. Maak de omgeving van deze gebieden groener en daarmee aantrekkelijker voor wonen, werken en winkelen.
Hier gaat de motie Het Groene Hart van Hoofddorp over, die GroenLinks hierbij inbrengt.
- Gebruik ons maatschappelijk vastgoed optimaal. Vaak moet er voor een sluitende exploitatie structureel gemeentelijk geld bij. Zeker in die gevallen moet maximaal worden ingezet op het verhogen van het maatschappelijk rendement. Zo staat het prachtige dorpshuis in Badhoevedorp nog deels leeg.
College en raad, laten we zorgen dat hier de bibliotheek in gevestigd wordt. Zo worden maatschappelijke organisaties geclusterd. Dat zorgt voor exploitatievoordeel maar ook voor herkenbaarheid en kruisbestuiving.
Waar blijft overigens het overzicht van het maatschappelijk vastgoed, college?
Schiphol
- Zorg voor een goed samengaan van de belangen van onze inwoners en onze belangrijkste economisch motor: Schiphol.
Wat GroenLinks betreft kan Schiphol alleen groeien als de belasting voor de leefomgeving niet toeneemt en het liefst afneemt. Zet in op duurzaamheid, maak gebruik van technische innovaties.
Haarlemmermeer moet in het gesprek met Schiphol en het rijk voortdurend het initiatief nemen om de leefbaarheid in onze polder op de agenda te houden.
Duurzaamheid
- Marjan Minnesma roemde op het VNGcongres de koploperspositie van onze gemeente op het gebied van duurzaamheid. Dit is te danken aan een uitgesproken visie en inzet vanuit dit Raadhuis. Maar nadrukkelijk óók aan een aantal organisaties en aan toenemende maatschappelijke besef dat duurzaamheid niet vrijblijvend is, maar een plicht richting onze inwoners in de toekomst.
Doen we voldoende aan duurzaamheid? Nee! De ambities in het klimaatverdrag zijn nog niet vertaald in lokaal beleid. Duurzame energiewinning voorop: om onze doelstellingen te halen moeten we blijven inzetten op zowel zonneenergie als windenergie! Haarlemmermeer moet binnen het economisch samenwerkingsverband van de Metropoolregio Amsterdam de trekker van de Agenda Duurzaamheid zijn en blijven.
Haarlemmermeer moet het initiatief nemen om deze Agenda ook voor de doelstellingen tot 2040 te herijken! Ook met betrekking tot Schiphol. En daarbij geldt dat wat GroenLinks betreft 2040 wel érg ver weg is, de urgentie is hoog!
Sociaal domein
- Wij willen ook geen verdere bezuinigingen op het sociaal domein, net als het college. Maar GroenLinks vindt daarnaast dat de bezuinigingen die het resultaat zijn van teruglopende Rijksbijdragen, gecompenseerd moeten worden, als dat nodig is. Want de vraag is of het verantwoord is nog meer te bezuinigen op de kwetsbaarste mensen in onze samenleving en hun mantelzorgers.
- Wij willen dat Haarlemmermeer een koploperspositie inneemt als het gaat om de uitvoering van het VN-verdrag voor mensen met een beperking.
Wat betekent dat in financiële zin?
Ja, dat betekent we zuinig moeten zijn, zuiniger dan dit college en zuiniger dan voormalige gemeentebesturen.
Zorgvuldiger ook. Ontstemd is GroenLinks over het nieuwe risico van bijna 1 miljoen euro in het dossier Sanering IJtochtkade. De oorzaak: de administratie is niet op orde. Dit is onacceptabel en niet uit te leggen aan bijvoorbeeld onze inwoners en organisaties die in het kader van de herijking sociale basisinfrastructuur hun subsidies zijn kwijtgeraakt of enorm hebben moeten bezuinigen.
Spaarzaam moet vanaf nu de evenknie van duurzaam worden.
En ja, er moeten ándere keuzes gemaakt worden. Bezuinigingen moeten ergens anders gevonden worden. Bijvoorbeeld bij topsport en bij citymarketing.
Bij de inhuur van externe krachten.
Bij het aangaan van grote verplichtingen.
Tot slot.
De gemeente Haarlemmermeer moet de tering naar de nering zetten. Spaarzaam en duurzaam zijn de kaders vanaf vandaag. En: Haarlemmermeer moet het, meer dan nu, sámen gaan doen. Samen met inwoners, organisaties en bedrijven. Daarbij hoort een nieuwe taal, de taal van samen.
Zoals Stephen Covey zegt:
‘Wederzijdse afhankelijkheid, échte samenwerking, wordt geboren als je niet denkt in termen van concurrentie, maar van gezamenlijk winnen.’