De Vinex-wijken in Haarlemmermeer zijn zeker geslaagd qua woongenot, stedenbouw en architectuur. Maar als we nog eens nieuwe wijken bouwen, moet duurzaamheid meer het uitgangspunt zijn. En moet goed openbaar vervoer ook vanaf het begin af aan geregeld zijn.

Dat betoogde fractievoorzitter Peter Boerman op 21 januari bij de evaluatie van de Vinex-wijken in Haarlemmermeer. “De Vinex-wijken hebben zeker hun kwaliteit, en het is goed dat we als gemeente erin geslaagd zijn op tijd de 17.500 woningen op te leveren. Maar er zijn in het verleden ook verkeerde politieke keuzes gemaakt, waar we van moeten leren voor de toekomst.”
Boerman doelde daarbij vooral op het ontbreken van goed openbaar vervoer in de wijk Floriande, maar ook om het gebrek aan groen en voorzieningen in die wijk. Willen we in de toekomst weer grootschalige wijken bouwen in de gemeente Haarlemmermeer, dan moet dat anders, aldus GroenLinks. Dan moet compact en zo duurzaam mogelijk bouwen het uitgangspunt zijn, moeten de voorzieningen eerder klaar zijn, moeten groen en speelruimte in de wijk voorrang krijgen boven grote plakken asfalt en parkeerruimte en moet de totale verkeersbelasting in de polder eigenlijk niet verder toenemen. Boerman: “Als we naar de toekomst kijken, moeten we nadenken over innovatieve, duurzame vormen van inrichting van woningen, van wijken en van vervoerssystemen. Zoals het nu gaat, gaat het over 25 jaar niet meer, dat weten we zeker. We moeten daarom de mens weer centraal zetten in de ontwerpopgave voor de komende eeuw. We moeten zorgen voor duurzame woningen die de volgende generatie geen onrecht aandoen, we moeten zorgen voor een goede, vriendelijke openbare ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en in de ogen kunnen kijken, en we moeten zorgen voor veilig, schoon en gezond vervoer. Dat klinkt heel moeilijk, maar het mooie is: de manier waarop we het zouden moeten doen is geen toekomstmuziek meer, die kennen we nu al. We moeten alleen nog het politieke lef hebben om het ook voor elkaar te krijgen.”