Belangrijke onderwerpen worden natuurlijk veel besproken ín de raad, maar als fractie kunnen er ook schriftelijke vragen aan het college worden gesteld. Zo houden we de aandacht op de dossiers die wij belangrijk vinden. We maken hier als fractie veel gebruik van. Een kleine bloemlezing:

1. Wonen

Op 9 december is in de sessie over wonen in Haarlemmermeer een motie aangenomen waarin de raad verzocht aan het college om een overzicht te bieden van alle gemeentelijke grond, waar momenteel geen woonbestemming op zit. Dit met als doel om als raad beter te kijken waar wellicht kleinschalige woningbouw nog te stimuleren valt.

Het college gaf na het aannemen van de motie aan dat dit door ambtelijke capaciteit niet uitgevoerd kan worden. Maar daar laten Dennis Zuyderwijk en afgevaardigden van D66, FORZA!, ChristenUnie/SGP en de HAP het niet bij zitten. Via de schriftelijke vragen van 19 april verzoeken ze nu om op bepaalde deelgebieden in de polder wel alvast te starten, en zo de motie in het klein uit te voeren. Antwoord van het college volgt nog…

2. Mudmasters

Op 9, 10 en 11 juni 2023 staat opnieuw het evenement Mudmasters gepland in de Groene Weelde. Een doorn in het oog van GroenLinks, de Vogelwerkgroep Kennemerland en andere mileuorganisaties. Want wederom is het midden in het broedseizoen gepland, en opnieuw verleent het college een uitzondering op de geldende regels voor dit evenement in dit natuurgebied. Terwijl er vorig jaar door het college was toegezegd om op zoek te gaan naar een andere datum voor deze sportieve uitdaging. Piet Schouten vroeg zich af of er een gesprek met MudMasters heeft plaatsgevonden en hoe vaak het college nog een uitzondering op de bestemmingsplannen gaat maken voordat het eigenlijk de standaard is. Antwoord van het college volgt nog.

3. Jongeren in de bijstand

Samen met de PvdA, Sociaal Rechts Haarlemmermeer, Eén Haarlemmermeer en de HAP, vroeg GroenLinks- raadslid Kim van Goethem aan het college om de strengere regels voor jongeren in de bijstand te heroverwegen. Jongeren onder de 27 jaar moeten aan strengere regels voldoen om in aanmerking te komen voor een uitkering. Onterecht, volgens ons, zeker nu is gebleken dat de 4 weken extra bedenktijd niet stimuleren tot het zoeken naar werk, maar vooral veel stress opleveren. De gemeente Utrecht is al overgegaan op het afschaffen van de aanvullende eisen, wat ons betreft volgt Haarlemmermeer hierna. Antwoord van het college volgt nog.

4. Duurzaamheid

Op het vlak van duurzaamheid zijn Dennis Zuyderwijk en de kersverse fractie assistent Roy Staal samen met D66 in de mogelijkheden gedoken van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) gedoken. Dit fonds maakt leningen op het gebied van duurzaamheid mogelijk, maar in Haarlemmermeer is dit fonds alleen beschikbaar voor zakelijke duurzaamheidsleningen. In andere gemeenten is het SVN wél beschikbaar gesteld voor particulieren. Inwoners uit Haarlemmer moeten nu voor het verduurzamen van hun huis dus tegen hogere commerciëlere rentes investeren. Zonde. Dennis en Roy hebben gevraagd waarom het fonds niet open staat voor particuliere leningen, en hoeveel leningen er überhaupt zijn verstrekt via dit fonds in Haarlemmermeer.

5. Sociaal Domein

Het zal niemand ontgaan zijn, maar het kabinet is momenteel bezig om pleisters te plakken in onder andere de jeugdzorg. (https://nos.nl/artikel/2471887-akkoord-over-geld-voor-jeugdzorg-nu-inhoudelijke-verbeteringen-nog). Wat veel meer onderbelicht blijft, is dat er ook in de preventieve maatregelen voor inwoners nieuwe regelingen aan zitten te komen. Het Rijk heeft uit het integraal Zorgakkoord met de zorgverzekeringen samen met de gemeenten afspraken gemaakt om meer in te zetten op preventie. Hier volgt het GALA uit, het Gezond en Actief Leven Akkoord. Kim van Goethem wilde weten wat dit voor Haarlemmermeer gaat betekenen, en welke effecten dit gaat hebben op de aankomende bezuinigingen voor het Sociaal Domein. Het college heeft inmiddels geantwoord, we nemen als fractie de punten mee ter voorbereiding voor de voorjaarsnota.

6. Riolering en waterkwaliteit

In onze lange ringvaart liggen behoorlijk wat woonboten. Fractievolger Wessel Fronck vroeg zich samen met Peter Boerman in het kader van de duurzaamheid en de waterkwaliteit af hoe de gemeente de riolering van deze boten eigenlijk geregeld heeft. Officieel moeten namelijk alle woonboten aangesloten zijn op de riolering, óf een IBA hebben: Een Individuele Behandeling van Afvalwater. Maar hebben al deze boten dat wel? Hoeveel lozen er nog in de Ringvaart? En wat doet dit met onze waterkwaliteit en het voldoen aan de Europese richtlijnen?

7. Sporten in Haarlemmermeer

Na de succesvolle clean-up die we tijdens NL Doet samen met Kanovereniging de Waterwolf organiseerden, bleef Kim van Goethem met wat vragen zitten over de wijze waarop de gemeente deze sportvereniging helpt en heeft geholpen met het zoeken naar een nieuwe locatie, en het verstrekken van subsidie. Ze stelde hier vragen over, die inmiddels deels zijn beantwoordt. Helemaal helder wordt de subsidie-situatie nog niet helemaal, dus wordt wellicht vervolgd.

8. Planning van de raadsstukken

Tenslotte stelden we als fractie nog een vraag over de planning van het college de aankomende tijd. Met het uitvallen van een aantal raadsvergaderingen in mei, en de langzame start in het eerste kwartaal van 2023, waren we wel benieuwd of we in heel 2023 als raad wel alle voorliggende stukken konden behandelen. Onder andere de planning van Schuldhulpverlening, onze eigen controle op de Duisenbergmethode én de informatie en het debat over windmolens was ons nog niet helemaal duidelijk. Het college heeft inmiddels antwoord gegeven en toegezegd dat we elk kwartaal als raad worden geupdate over de lopende planning van het college.

Loopt u zelf met een vraag rond? Contacteer dan vooral de fractie via mailadres groenlinks@haarlemmermeer.nl. Of kijk hier voor het meest recente overzicht van alle (beantwoorde en niet-beantwoorde) vragen.