Allereerst viel GroenLinks de timing van het stuk op. Terwijl de aanbesteding voor de uitvoering al in de markt wordt gezet, wordt de gemeenteraad nu pas gevraagd om de kaders voor die uitvoering vast te stellen. Een vreemde volgorde, lijkt ons, want welke wijzigingen kan de raad nog meegeven?

Ook zagen we in het stuk veel activiteiten en doelen staan op het gebied van schuldhulpverlening. Van preventie (voorkomen door voorlichting) tot interventie (zoals samen een plan maken) tot nazorg (houdt mensen uit de schulden). Maar wat we missen was de integraliteit. Hoe houdt de gemeente eigenlijk regie op al deze activiteiten? Zeker als de uitvoering via een aanbesteding wordt uitbesteed? En wat is dan de visie achter al die activiteiten? Hoe zorgen we dat onze inwoners de weg weten?

Onze oplossing is om de wethouder te vragen nog eens goed naar de doelen te kijken, en deze slimmer op te schrijven waar nodig. Ook willen we graag dat de gemeente zich aansluit bij de Nationale Schuldhulproute, zodat inwoners sneller uitkomen bij de organisatie die hen kan helpen. Dit is ook een advies wat de Tweede Kamer aan de gemeenten heeft gegeven. Hier gaan we met een motie aandacht voor vragen.

Wat GroenLinks betreft zijn we voorlopig nog niet uitgesproken over armoede en de rol van de gemeente Haarlemmermeer. Op 3 november aanstaande vindt er een sessie plaats over energiearmoede, en eind november spreken we met de raad over het rapport van de rekenkamercommissie over de Voedselbank (waarvan de resultaten door het Haarlems Dagblad hier te vinden zijn. En om te voorkomen dat we de volgende keer weer achter de realiteit aanlopen, willen we volgend jaar, ruim voor het aflopen van het contract met de uitvoerende partij, weer als raad horen hoe het gaat met de schuldhulpverlening, zodat we wel tijdig mee kunnen denken om kaders mee te geven.

Meer weten? Kim van Goethem mocht afgelopen zondag bij Meerradio toelichting geven op de sessie van schuldhulpverlening. Terugluisteren kan hier.