‘Actie, actie, actie.’ Met die woorden riep premier Mark Rutte tijdens de opening van de klimaattop in Glasgow nog op om in beweging te komen tegen klimaatverandering. Maar helaas laat die actie in Haarlemmermeer nog steeds op zich wachten, en stijgt de CO2-uitstoot in deze gemeente nog altijd door, zo blijkt uit de cijfers.

Reden voor de fractie van GroenLinks om er bij de behandeling van de begroting opnieuw aandacht voor te vragen. En omdat de begroting niet veel ruimte laat voor nieuwe uitgaven, deden we dat met een oproep die niets kost, namelijk: het verbieden van reclame voor fossiele producten in de publieke ruimte.

In Amsterdam wordt zulke reclame al uit de metro’s en metrohaltes geweerd, en ook in Utrecht, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Enschede wordt er volop over gesproken of aan gewerkt. Ook in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland worden al initiatieven ontplooid om fossiele reclame in de openbare ruimte te weren.

Het is een makkelijke en bereikbare stap, maar tegelijk ook een belangrijk signaal: hiermee laat je zien waar je als gemeente voor staat. Het is bovendien juridisch ook goed mogelijk.  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ziet toe op de vrijheid van meningsuiting, waar reclame onder valt. Maar het Hof zegt ook dat deze vrijheid beperkt kan worden als daarmee de volksgezondheid wordt gediend. En recent stelden meer dan 200 vooraanstaande medische tijdschriften nog dat klimaatverandering leidt tot onder meer sterfte door hitte, huidkanker, tropische infecties en allergieën. Door fossiele reclame uit de openbare ruimte te weren, beschermen we dus de volksgezondheid.

Helaas wilde een meerderheid van de partijen er in Haarlemmermeer (op dit moment) nog niet aan. Ondanks dat we met Schiphol waarschijnlijk de grootste uitstoter van Nederland binnen de grenzen hebben, besloot de gemeenteraad weer eens achterover te leunen. Actie, actie, actie? Als het gaat om klimaatverandering, is het in Haarlemmermeer nog altijd zoeken naar de eerste inspanningen van betekenis.