Een aangepaste peiling over een groot windmolenpark in Haarlemmermeer-Zuid, behoud van de stedenband met Cebu, vernieuwende afspraken over coalitievorming na de verkiezingen, meerdere pleidooien voor een burgerberaad, aanhoudende zorgen over de PFAS-opslag en -wasinstallatie van Schiphol, een stevige inzet bij de Voorjaarsrapportage over geld dat over is, maar niet wordt uitgegeven, klachten over de openheid van de gemeente richting zijn eigen inwoners; wie alleen al het Haarlems Dagblad een beetje in de gaten houdt, ziet niet alleen dat het nooit een dag saai is in de Haarlemmermeerse politiek, maar ook dat GroenLinks hierin een behoorlijk grote rol pakt. 

En dat zijn dan nog maar alleen de onderwerpen die de krant haalt. Maar er is natuurlijk veel meer. Zo stelden we het eerste half jaar van 2024 ook nog schriftelijke vragen over de Participatieverordening, over de schuldhulpverlening rondom gokverslaving, over Kinderarmoede, over (wéér) PFAS, over afstemming van beleid met onze buurgemeenten, over de vergoeding van de onkosten die met geslachtswijziging gepaard gaan, over de financiën rondom Jeugdhulp en WMO, en over de sowieso veelbesproken camping De Westeinder. 

Moties met succes

En dan hebben we het nog niet eens over de talloze moties en amendementen gehad die we ook het afgelopen half jaar weer maakten en indienden, in de hoop de koers van het gemeentebestuur iets linkser, iets democratischer, iets groener en iets socialer te krijgen. Soms met succes: zo zijn moties die (vaak mede) door ons zijn ingediend aangenomen om bijvoorbeeld klimaatrisico’s beter in kaart te brengen, om te kijken welke voorzieningen er nodig zijn bij woningbouwprojecten (via een zogeheten ‘Laddertoets), om de aanpak tegen kinderarmoede te versterken, om te investeren in het skatepark in Floriande, om de digitale toegankelijkheid van de website van de gemeente te verbeteren voor mensen met een (visuele) beperking, om de Stad Zaandam aan de IJweg te behouden voor maatschappelijke doeleinden, en om te onderzoeken waar er meer buurtvaders kunnen worden ingezet. Ook hebben we ons sterk gemaakt tegen de volstrekt onnodige bomenkap op de Geniedijk, iets wat gelukkig dit jaar ook nog zeker niet doorgaat, en als het aan ons ligt helemaal niet gaat gebeuren. En dan hebben we eigenlijk het grootste succes van het eerste halfjaar nog niet eens genoemd: het schrappen van de bezuiniging van 400.000 euro op het jongerenwerk in Haarlemmermeer.

Burgerberaad en woningbouw

Wie het bovenstaande lijstje zo bekijkt, en afpelt, zal opvallen hoe groot de verscheidenheid aan onderwerpen is waarmee ook een gemeenteraad te maken krijgt. Toegegeven: het is vaak achter de waan van de dag aanlopen, en soms lastig om onderwerpen zelf op de agenda te krijgen. Hoewel dat ook vaak wél lukt, zie bijvoorbeeld de niet aflatende inzet op het burgerberaad. 

Ook op het gebied van woningbouw was het GroenLinks-geluid goed te horen. Zo werd op ons initiatief begin dit jaar een amendement aangenomen om voor betaalbare woningen een lagere bijdrage te vragen voor voorzieningen die de wijk te boven gaan, en dienden we een motie in om een volkshuisvestingsfonds te maken om betaalbare woningen te realiseren (die het helaas niet haalde). Wel zetten we collectief wonen op de agenda, net als andere vormen van alternatieve woningbouw, zoals short stay. Ook dienden we een motie om nu eindelijk eens inzicht te krijgen in waar we de flexwoningen gaan neerzetten die in MRA-verband zijn afgesproken. In talloze debatten en sessies spraken we ons uit over het feit dat het huidige woonbeleid niet voldoet aan de behoefte voor betaalbare woningen en nog steeds villa’s beter faciliteert dan bijvoorbeeld woningen specifiek voor jong, oud en/of alleenwonend. Gelukkig praten we daar in september verder over. Net als over de voorzieningen die bij meer grootschalige woningbouwontwikkeling zoals in Lisserbroek komen kijken.

Schiphol en klimaatverandering

En dan is het ook gek hoe sommige onderwerpen eigenlijk nauwelijks besproken worden. Belangrijkste voorbeeld: Schiphol. En klimaatverandering. Beide onderwerpen met enorme impact op onze polder, maar ook onderwerpen waar het verrassend weinig over gaat. Oké, de PFAS-problematiek heeft natuurlijk rechtstreeks verband met Schiphol. Net als de moeite die het kost om nog geschikte plekken voor woningbouw te vinden. En we besteden ook veel aandacht aan de energie- en warmtetransitie, en namen bijvoorbeeld afgelopen half jaar na lang wachten ook eindelijk een Fietsplan aan. Maar dat de CO2-reductie nog tergend langzaam gaat, zoals blijkt uit de Klimaat- en Energiemonitor, en dat dus versnelling hard nodig is, daar moeten we echt ons best voor doen om dat op de agenda te krijgen. En op uitwerking van iets als het Schone Lucht Akkoord wachten we inmiddels ook alweer anderhalf jaar

Het laat maar zien: genoeg te doen nog, ook in de komende maanden en jaren. Gelukkig hebben we een mooie, enthousiaste, gemotiveerde groep mensen, met allemaal het hart op de juiste plaats. En werken we inmiddels ook meer dan uitstekend samen met de fractie van de PvdA. Zodat we samen nog meer van onze idealen kunnen bereiken. Het is zelden makkelijk, en we ervaren ook vaak best wat tegenwind in de raad, maar zolang er af en toe ook successen en succesjes te vieren zijn, houden we zeker de moed erin. Op naar het volgend seizoen!