Op zaterdag 23 mei is de GroenLinks fractie op werkbezoek geweest in Badhoevedorp. Met de dorpsraad, scouting en bewoners is gesproken over hoe zij betrokken zijn bij de nieuwe ontwikkelingen.
De scouting heeft op dit moment een oud gebouw, dat dringend aan vervanging toe is. Een aantal jaar geleden heeft de gemeente toegezegd dat de scouting binnen het bouwblok nieuwbouw mocht plegen. Helaas gooit het nieuwe multifunctionele dorpshuis roet in het eten. Ook de plannen voor de omlegging van de A9 hebben invloed op de locatie van de scouting. Uiteindelijk wordt gekozen voor het handhaven van de scouting op de huidige plek. Alleen blijkt dat bij de laatste plannen voor het dorpshuis en het gebied erom heen, dat het buitenterrein van de scouting gehalveerd wordt. Zij zijn hier niet in gehoord of betrokken bij de begeleidingsgroep voor het nieuwe dorpshuis. Bovendien gaat de Rietveldschool verbouwen, met de wens om het korfbalveld te laten aansluiten op het schoolplein, zodat gezamenlijk gebruik mogelijk is. Dit conflicteert met waar de scouting nu zit! Er is nu een afspraak op korte termijn met de gebiedsmanager en andere ambtenaren. GroenLinks vindt het belangrijk dat de Scouting vanaf nu ook betrokken wordt.
De dorpsraad heeft moeite met de wijze waarop het bestemmingsplan ingevuld wordt en de wijze waarop de dorpsraad hierbij betrokken wordt, namelijk pas op het laatste moment. Het bestemmingsplan is een vlekkenplan, dus je kunt al niet veel meer schuiven. Dit geeft grote beperkingen bij een integrale afweging. Het nieuwe dorpshuis is kleiner dan de originele Multi Functionele Accomodatie (MFA), maar is wel grofweg neergezet op de plek van het originele MFA. Daar is niet goed over nagedacht. De andere voorzieningen moeten hierom heen gepland worden. Er is gezegd dat alles nog open ligt, vervolgens blijkt dat in de optimale indeling een probleem ontstaat met bijvoorbeeld de scouting en de kinderboerderij. Er wordt niet geprioriteerd op groen in de planning. De kinderboerderij wordt in het openbaar groen gepland, waardoor het echte openbare wandelgebied verkleind wordt. De begeleidingsgroep is nu tijdelijk, maar er is geen unaniem besluit over de uitkomst. Daarnaast bevat het globaal bestemmingsplan niet de bestaande bebouwing, wat een vertekend beeld geeft.
Een ander zorgpunt is het groen in Badhoevedorp. Er komt een groenmonitor, er zal hier uit blijken dat de norm niet gehaald wordt. Er is geen kennis bij de gemeente op het gebied groen als gezondheidsbevordering of groen als economische factor. Badhoevedorp is een vergrijzend dorp, maar het woord ouderen wordt nergens genoemd in de groenstructuurvisie. Er moet extra groen komen in de Veldpost maar het dorp is al kaal tegen de tijd dat het groen in de Veldpost gerealiseerd wordt. Bij de Schuilhoeve dient het groen als buffer richting Schiphol vooral voor het grondgeluid, maar ook hier wordt de hoeveelheid groen niet gehaald. Grondgeluid heeft aantoonbaar gezondheidseffecten, maar de gemeente onderneemt volgens de dorpsraad niets om dit te voorkomen. De bomen langs de weg worden gekapt en hierdoor is woningbouw in Schuilhoeve nog steeds onmogelijk. Er zijn wel cijfers van GG&GD die refereren naar grondgeluid in Badhoevedorp maar de gemeente heeft geen moeite gedaan om dit verder te onderzoeken.
Algemeen leeft het gevoel bij de dorpsraad dat de gemeente versnippert, iedere wethouder praat vanuit zijn eigen deel en stelt dat voorop, waardoor er geen totaal visie ligt/ontstaat. Daardoor vallen dingen tussen wal en schip. Overal wordt groen weg geknibbeld, waardoor ook de leefbaarheid in het dorp niet verbeterd wordt maar zelfs misschien verslechtert. Er wordt planmatig gewerkt, zonder overleg, omdat niet alle partijen worden betrokken. Er wordt teveel individueel gepraat. Er lag een goed plan, waar alle partijen zich in konden vinden, maar dit is van tafel gehaald door de gemeente.
Later op de ochtend heeft de GroenLinks fractie een openbaar spreekuur gehouden in het dorpshuis. Hier zijn bewoners langs gekomen van de seniorenflat tegenover de vijver waar het nieuwe dorpshuis gebouwd wordt. Hun zorgen liggen vooral in de ontsluiting van de nieuwe wijk op de plaats van de huidige korfbalvelden. Het huidige wandel/fietspad wordt intensief gebruikt door bezoekers van het wandelbos, dus (groot)ouders met kinderen, maar ook door schoolgaande kinderen. Indien dit vervangen wordt door een ontsluitingsweg levert dit groot gevaar op voor deze groepen, maar ook voor de ouderen in de buurt. Bovendien lijkt de geschatte hoeveelheid autobewegingen de noodzaak van deze ontsluiting niet te onderbouwen. Wij hebben met deze inwoners verder gesproken over de algemene voorzieningen voor ouderen in Badhoevedorp, met name de bereikbaarheid van voorzieningen en winkels.
Al met al heeft de fractie veel nuttige informatie gekregen die zij zal gebruiken om de belangen van de inwoners van Badhoevedorp nog beter te kunnen behartigen in de Raad.