De fiets heeft tegenwoordig een belangrijke plaats in het denken over de mobiliteit. Gelukkig maar! Dat is in Haarlemmermeer jarenlang flink anders geweest, maar inmiddels ziet iedereen in de gemeenteraad wel in dat de fiets een onmisbare schakel is in het verkeersnetwerk. Willen we de gemeente leefbaar en bereikbaar houden, dan zullen veel meer mensen voor de fiets moeten kiezen dan ze nu doen.

In dat kader is het dan ook vreemd dat het zo lang duurt voordat er een Fietsplan aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd. Natuurlijk, er worden door het college van B&W ook wel redenen voor gegeven, die op zich best legitiem zijn. Maar we hoeven toch niet altijd op anderen te wachten? Als het de gemeente menens is, dan is het fijn als dat ook zichtbaar wordt. Als we als gemeente aan de ene kant het belang van de fiets benadrukken, en pleiten voor een 20-minuten-samenleving waarin alle voorzieningen binnen 20 minuten met de fiets bereikbaar zijn, dan moeten we dat aan de andere kant ook handen en voeten geven, zo bepleitte GroenLinks begin oktober bij de sessie over de Voortgangsrapportage Mobiliteit, waar opnieuw werd gemeld dat er op het gebied van het fietsplan géén voortgang was. Terwijl we daar allemaal wel op hoopten. Het Fietsplan was immers al voor de eerste helft van 2021 (!) aangekondigd.

‘En nu is 2022 alweer bijna voorbij’, zo zei Peter Boerman namens GroenLinks in de sessie. ‘Kom op college, op de pedalen! We kunnen het nu niet hebben dat er weer een stok tussen de spaken wordt gestoken. Als we Fietsstad van het jaar willen worden - en waarom zouden we dat niet? - dan moeten we nu echt beginnen met doortrappen.’

In de Voortgangsrapportage werd bovendien nog steeds gesproken van ‘langzaam verkeer’ als het over de fiets ging, in tegenstelling tot snel verkeer, waarmee dan de wordt bedoeld. ‘Een vervelende terminologie’, aldus Boerman. ‘Laten we het bij de fiets liever hebben over: schoon vervoer, of duurzaam vervoer, of efficiënt vervoer. Dat doet meer recht aan de feitelijke situatie dan langzaam verkeer.’ Waarom wethouder Ruigrok antwoordde nog wel een andere term te willen hanteren, en wel: actief verkeer. Ook mooi.