Het was even wennen, met een behoorlijk andere fractie dan het er na de verkiezingen uitzag. Maar met goede zin zijn Dennis, Eline, Kim, Piet en Peter na de zomervakantie aan de gang gegaan voor een nieuw politiek seizoen. En dat bleef zeker niet onopgemerkt.

Het is altijd moeilijk hoogtepunten kiezen. Want wat neem je wel mee? En wat niet? Het is soms wat arbitrair. Maar de vragen die we stelden over de Schipholdemonstratie op 5 november bleven in elk geval niet onopgemerkt, net zo min als de vragen die we stelden over de almaar voortgaande PFAS-vervuiling rondom de luchthaven.

Een ander hoogtepunt, alhoewel niet volledig te danken aan GroenLinks natuurlijk, was de aanschaf van het hotel naast het spoor, ten behoeve van vluchtelingen en spoedzoekers. En we waren ook tevreden met het instellen van een noodfonds waarmee zo’n 1.100 huishoudens hun gestegen energielasten enigszins gecompenseerd kunnen zien worden.

Daarnaast organiseerden we bijvoorbeeld een geslaagde online bijeenkomst over het Burgerberaad, waar we hopelijk in 2023 verdere stappen mee kunnen zetten in Haarlemmermeer.

Minder blij waren we met de afloop van het Begrotingsdebat. Net als voorgaande jaren verzetten we ons hier scherp tegen bezuinigingen op het sociaal domein. Helaas bleek het aan dovemansoren gericht. Een besluit waarvan nu de nare gevolgen steeds duidelijker worden, met bijvoorbeeld 28 procent bezuiniging op jongerenwerk.

Nog zo’n besluit waarin we (vooralsnog) alleen stonden was ons verzet tegen de keus om op de Helsinkilaan in Nieuw-Vennep de rijsnelheid niet op 30 km/u te handhaven, maar te verhogen naar 50.

GroenLinks zette ook veel onderwerpen zelf op de agenda. Zoals een sessie over het voor de biodiversiteit funeste maaibeleid van de gemeente. Of over het dreigende energietekort in de gemeente (waarbij we meteen de duurzaamheidsinspanningen van Mysteryland aan de orde stelden). En over het irritante getreuzel van het college rondom de tennislocatie in Hoofddorp-Centrum. Ook wisten we in december het debat te openen over Brede Welvaart.

Tijdens de behandeling van de begroting wisten we bovendien af te dwingen dat binnenkort veel nieuwe voorstellen met de Raad besproken worden, zoals een visie op de gemeentelijke organisatie en een Kadernota Sociaal Domein. En we sloegen vooralsnog redelijk succesvol een aanval van HAP en VVD af op het voorstel voor een opkoopbescherming.

Daarnaast behoorden we ook (nog vanuit de vorige raad) tot de initiatiefnemers van een dit half jaar besproken voorstel dat de band tussen gemeenteraad en de inwoners wil versterken, door onder meer als raad vaker in overleg te gaan met dorps- en wijkraden.

Het is zomaar een greep uit alle activiteiten die het afgelopen half jaar op de agenda stonden. Misschien was het politiek niet het drukste of meest spannende half jaar – veel vergaderavonden vielen uit, en het college was ook nog duidelijk aan het opstarten. Maar zo terugkijkend is duidelijk dat we ook zeker niet stilgezeten hebben. Op naar nieuwe avonturen in 2023!