Op 12 september werd de Klimaat- en Energiemonitor van Haarlemmermeer in de gemeenteraad besproken. Tijdens deze sessie waren alle collegepartijen het erover eens dat er te weinig wordt gedaan voor de eigen klimaatdoelstellingen, zodat deze niet behaald worden. Maar toen op initiatief van GroenLinks, PvdA en D66 hierover kon worden gestemd, stemden de fracties van coalitiepartijen VVD, HAP en CDA toch tegen. Zij vinden blijkbaar dat de doelstellingen die ze zelf amper 2 jaar geleden nog hebben afgesproken nu ineens niet meer behaald hoeven te worden.

Het gaat niet goed met het klimaat

Een bizarre opstelling, te meer daar er nu niet bepaald aanleiding is om te denken dat het de goede kant op gaat met het klimaat. Van de tornado’s in Amerika tot de droogtes in Afrika en ook steeds vaker in Europa: de afgelopen periode haalden steeds meer klimaatgerelateerde rampen het nieuws. De wereld staat ‘op de rand van een onomkeerbare klimaatramp’, waarschuwde een coalitie van ruim 15.000 wetenschappers, afkomstig uit meer dan 150 landen, recent nog.

In Parijs zijn hiervoor in 2015 wereldwijde afspraken opgesteld, die in Nederland zijn vertaald in doelstellingen om klimaatverandering tegen te gaan. Van de klimaatdoelstellingen in het hele land is dit vertaald naar doelstellingen in elke gemeente. Als die doelstellingen niet behaald worden, moeten er dus extra maatregelen genomen worden om ze wél te halen. Volgens de fracties van GroenLinks, PvdA en coalitiepartij D66 is dat volkomen logisch, maar de coalitiepartijen VVD, HAP en CDA denken daar dus anders over. ‘Na ons de zondvloed’, maar dan letterlijk.

Extra maatregelen zijn nodig

Voor de politieke sessie stelde een onafhankelijk onderzoeksbureau vast dat de prognose is dat de gemeente Haarlemmermeer op 45,4% CO2-reductie blijft steken, terwijl het doel 55% is. Daarom hebben GroenLinks en PvdA het initiatief genomen voor een motie, die oproept een plan te maken waarin wordt uitgewerkt welke maatregelen genomen moeten worden om de doelstellingen wél te halen. In het rapport van het onderzoeksbureau staan namelijk al extra maatregelen genoemd die de gemeente kan nemen om de doelstellingen te halen. Helaas stemden deze coalitiepartijen tegen de motie. Daarmee worden de afspraken die ze zelf gemaakt hebben in het coalitieakkoord dus niet gehaald. Maar erger nog: zo wordt het klimaat niet geholpen. En de gemeente Haarlemmermeer is al een grote veroorzaker van klimaatverandering, als gastheer van de luchthaven Schiphol.