We hebben deze motie ingediend omdat we vinden dat mensenrechten altijd centraal moeten staan, ook in de communicatie van de gemeente. Aanleiding was dat de burgemeester eerder is gevraagd naar het standpunt van Haarlemmermeer, en aan had gegeven dat er geen standpunt was.
De letterlijke oproep van de motie is om het college op te roepen:
1. In de volledige communicatie van de gemeente Haarlemmermeer met betrekking tot de situatie in Palestina expliciet de termen ‘genocide’ en ‘systematische mensenrechtenschendingen’ te gebruiken, in lijn met de conclusies van het ICJ, Amnesty International en VN-experts;
2. Om zich, net als andere gemeenten in Nederland, aan te sluiten bij de oproep aan het kabinet om de Israëlische regering tot orde te roepen en vrede af te dwingen.
Na het indienen van de motie volgde er laat in de avond een felle discussie. De stemming werd uiteindelijk hoofdelijk gedaan en eindigde in een aangenomen motie met 16 stemmen tegen en 19 stemmen voor.
De gebeurtenissen in Gaza raken veel inwoners van Haarlemmermeer diep en roepen grote zorgen op over het grootschalige geweld en de ernstige mensenrechtenschendingen. Internationale instanties als het Internationaal Gerechtshof en Amnesty International spreken inmiddels van genocide en roepen op tot actie. Door deze motie willen PvdA en GroenLinks dat de gemeente niet wegkijkt, maar duidelijk en eerlijk benoemt wat er gebeurt. Dit is belangrijk voor de erkenning van het leed en het versterken van solidariteit binnen onze samenleving. Daarnaast sluit de motie aan bij de humane lijn om geweld te veroordelen, mensenrechten te beschermen en op te komen voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst of achtergrond.