Zaterdag 26 september werd in een ‘uitverkochte’ zaal iedereen verwelkomd door voorzitter Marjolein Meijer waarna eenieder aanschoof bij de workshop van zijn keuze. GroenLinks Haarlemmermeer had unaniem de workshop ‘Vluchtelingen’ verkozen, die plaatsvond in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, met de blauwleren stoeltjes-met-kroon. GroenLinks was in één klap de grootste partij van Nederland! Zelfs de Kamervoorzitter was lid van GroenLinks, net als de ministers.

Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling vertelde van haar ervaringen in vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon waar de meeste Syrische vluchtelingen heen gaan. Miljoenen! Jarenlang keek Europa weg, ondersteunde die landen niet bij hun opvangwerk. Maar wat zij op Lesbos (Griekenland) aantrof overtrof al haar ervaringen, zelfs die in Centraal Afrika. Er was het grote niets, duizenden aan hun lot overgelaten mensen die proberen te overleven dankzij particulieren die water en bananen komen brengen. Willen ze zich laten registreren als vluchteling dan wacht een 70 kilometerslange wandeling in de hitte en zonder voedsel of drinken. Griekenland zelf doet er niets aan, Europa ook niet. Solidariteit binnen Europa is ver te zoeken in deze. Banken die dreigen om te vallen worden geholpen, vluchtelingen niet, zo stelde zij. En waarom ze liever honderden kilometers door Europa lopen of met enorme risico’s voor hun laatste centen in een bootje stappen i.p.v. blijven? Ze gaan liever mogelijk op zee dood dan levend dood op een eiland, in de woestijn c.q. uitzichtloze jaren in een kamp.

Linda Voortman (Lid Tweede Kamer), Judith Sargentini (Lid Europa Parlement) en Tineke Strik (Lid Eerste Kamer) vertelden wat zij deden en doen vanuit hun functie en actief ook op hun reizen naar de meest nijpende locaties. Hierna volgden vragen en discussie met de zaal. Een boeiende en informatieve bijeenkomst.

De tweede helft van de dag was een gedachtewisseling, vragen en discussies met Jesse Klaver nadat hij een korte inleiding gaf over zijn boek De Mythe van het Economisme. Ook dat was informatief en enthousiasmerend, er kwamen goede suggesties uit de stampvolle zaal. Dit leidde bv tot het maken van een GL-speerpuntenlijst waar iedereen mee aan de slag kan, tot samenwerking met niet alleen politieke partijen waar het te langzaam mee gaat maar met NGO’s, Vluchtelingenwerk, Kerken, maatschappelijke organisaties en sociale netwerken. “Als wij ons niet in een ander kunnen verplaatsen, komen we tot niets.” Volgens Jesse Klaver is niets onmogelijk – als de wil er maar is. Regels en normen zijn door mensen opgesteld, die zijn dus ook door mensen te wijzigen. Meer empathie is noodzakelijk – verbindingen tussen mensen en groepen, ons meer richten op duurzame energie en die minder belasten, vervuilende meer belasten i.p.v. omgekeerd. Politieke samenwerking op inhoud niet op aandeel in de politieke markt (dit n.a.v. de vraag hoe hij aankijkt tegen linkse samenwerking). Nu wordt bijstandsfraude aangepakt (terecht) maar waarom bankfraude niet (of veel minder)?

Weetjes:

Op 1 november 2015 start in Utrecht de Urgenda-looptocht naar Parijs waar op 29 november 2015 de doelstellingen officieel worden aangeboden.

Op 10 oktober 2015 is in Amsterdam de betoging tegen het TTIP-verdrag.