Ook heel spannend is het riool. We wonen met z'n allen in de Haarlemmermeer dat zo'n 4 meter onder de zeespiegel ligt. Dat betekent dat je het water en het riool goed in de gaten moet houden. We hebben wat ervaring met wateroverlast, met name in Zwanenburg. En we lopen wat achter met het onderhoud van het riool.

De afgelopen maanden hebben we als raad veel gesproken over onderhoud, met name achterstallig onderhoud op de wegen, de fietspaden, het openbaar groen. En ook hier is weer sprake van achterstallig onderhoud, van niet uitgevoerde onderzoeken en de daarbij behorende vervangingen die dus achterwege zijn gebleven. Het geld was er wel, maar er was kennelijk onvoldoende personeel? Daar plukken we of beter onze inwoners dus nu de wrange vruchten van.

Onze inwoners krijgen namelijk de rekening in de vorm van wateroverlast, niet alleen in Zwanenburg, maar op veel meer plekken in de polder. We hebben dus een inhaalslag te maken. Het goede nieuws is dat we dankzij de opgebouwde voorziening de lasten voor de inwoners voorlopig niet laten stijgen. Het slechte nieuws is dat we de extra inzet uitsmeren over zeven jaar! Wat GroenLinks betreft moet dit sneller. Nu wordt er geïnvesteerd in Zwanenburg omdat daar nu de meeste problemen zijn.  Maar we wachten toch niet met het vervangen tot elders ook calamiteiten optreden? We hopen in 2017 een wat beter inzicht te hebben? Nu moeten we gewoon door de zure appel heen bijten en de riolering in korte tijd op orde brengen. GroenLinks vraagt de wethouder om inzicht te geven op wat het kost om in 2017 een goed inzicht te krijgen wat werkelijk de onderhoudsstaat is van onze riolering. Waarschijnlijk wordt dit dan een mooi onderwerp voor de verkiezingen 2018. Wat hebben we over om droge voeten en huizen te houden?

GroenLinks vindt het een gemiste kans dat er zo weinig aan preventie gedaan wordt, met name bij de hemelwaterafvoer, het regenwater. Er wordt vooral gesproken over maatregelen en het loskoppelen van het hemelwater bij nieuwbouw of renovatie.

Ik weet nog dat wij in Beinsdorp thuis een compostvat kregen  via de gemeente omdat we ons gft afval apart moesten houden en gebruiken. Waarom als gemeente niet samen met het NMCX, een actie opzetten met regentonnen (bij voorkeur natuurlijk van gerecycled plastic), een regenton in iedere tuin? Op deze wijze onze inwoners betrekken bespaart kostbaar drinkwater (wat niet gebruikt hoeft te worden om de planten water te geven), ontlast de riolering en draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast.

Een deel van de wateroverlast en de overbelasting van de riolering komt door de toenemende bestrating. Ook daar missen wij een initiatief om onze inwoners en bedrijven hierbij te betrekken zoals in andere steden gebeurt via operatie “Steenbreek”. Hierbij worden inwoners gestimuleerd om de tuin niet te bestraten, maar meer groen te houden of maken. Hoe gaan wij in Haarlemmermeer onze inwoners en bedrijven helpen om die tuinen weer groen te krijgen? Misschien ligt hier een mooie kans op samenwerking met de Heimanshof, stichting Meergroen of het NMCX? Hier wordt enthousiast op gereageerd door andere partijen maar ook door de wethouder.