Waar ging het precies over?
Voorheen werden mensen via landelijke regelingen, de WTCG (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) en de regeling Compensatie Eigen Risico (CER) gecompenseerd voor hun hogere zorgkosten. Met de decentralisaties is besloten ook de uitvoering van deze regelgeving neer te leggen bij de gemeenten. In Haarlemmermeer komt er voor 2015 een compensatie van het eigen risico voor mensen met een laag inkomen (tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum) die hoge zorgkosten hebben. En met ingang van 2016 komt er een goed aanbod voor deze doelgroep, inclusief een collectieve verzekering met aanvullende verzekering.
Het afsluiten van een aanvullende verzekering kan een preventieve werking hebben: het blijkt namelijk regelmatig dat mensen om begrijpelijke financiele redenen geen aanvullende verzekering afsluiten. Maar als er dan behandelingen nodig zijn die door de aanvullende verzekering worden gedekt, dan kunnen mensen dat ook niet zelf betalen. Behandelingen die een belangrijke preventieve functie hebben, of gewoon noodzakelijk zijn, liggen dan buiten hun bereik. Dat is natuurlijk geen goede zaak.
Kanttekeningen van GroenLinks
Onze fractie heeft voor de volgende punten nog extra aandacht gevraagd.
Ten eerste zijn niet alle inwoners met een chronische ziekte of handicap zelf in staat hun belangen te behartigen, en wordt dit gedaan door verwanten die niet altijd in onze gemeente wonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een verstandelijke beperking. Communicatie via de lokale media bereikt dus mogelijk niet de gehele doelgroep. Ons verzoek is dan ook om hier in de communicatie rekening mee te houden, bijvoorbeeld door deze informatie ook te laten verspreiden door de zorgaanbieders.
Het tweede punt is dat overstappen naar een andere zorgverzekering soms lastig is omdat mensen hulpmiddelen of een PGB hebben vanuit hun zorgverzekering.
Het derde punt is van andere aard: GroenLinks betreurt het dat dit raadsvoorstel besproken wordt zonder advies van de participatieraad. Een gemiste kans wat ons betreft. Wij vragen het college om te zorgen dat dit advies er ligt voordat we over dit voorstel stemmen. Desnoods moet de stemming op een later moment gepland worden.
Het college gaf aan de kanttekeningen die er door de diverse fracties werden gemaakt ter harte te nemen. En het advies van de participatieraad? Dat kregen we vandaag al via de mail: ook zij zijn positief over dit voorstel.
Afgesproken is verder dat de gemeenteraad over een jaar over de ervaringen met deze regeling zal worden geïnformeerd. U kunt hier het raadsvoorstel vinden.