Donderdagavond 27 oktober debatteerde de gemeenteraad over de Programmabegroting voor volgend jaar met een doorkijk naar 2020. De GroenLinks fractie was zeer kritisch. Zie hier onze bijdrage.

Spaarzaam en duurzaam: Bij de Algemene Beschouwingen gaf GroenLinks al aan dat dit leidend moet zijn bij de keuzes die wij als gemeentebestuur maken.

De tijd van riante inkomsten vanuit grondverkoop en woningbouw liggen ver achter ons. Onze schuldenpositie is zorgelijk. Nu al hebben wij een schuld van € 522 miljoen en in 2020 maar liefst € 700 miljoen. Dus moeten we realistisch zijn, onszelf niet rijker rekenen dan we zijn en de situatie onder ogen zien. Als de marktrente gaat stijgen, kunnen ook onze rentelasten explosief toenemen. Dat is een risico dat dit gemeentebestuur niet mag afwentelen op een volgend bestuur. Hoe wij hier de komende twee jaar mee om gaan, bepaalt in hoge mate of er nog wat te kiezen valt voor toekomstige gemeentebesturen.

De boodschap van GroenLinks is dat het maken van de nu noodzakelijke keuzes een taak is die met de gehele gemeenteraad besproken dient te worden.

Om haar werk goed te kunnen doen, heeft de gemeenteraad de juiste informatie nodig. Hier komen de aanbevelingen van de auditcommissie uit het rapport ‘Het Spel en de Spelregels’ om de hoek kijken:

  • Benader de raad als bestuursorgaan: politieke besluiten vereisen zorgvuldige besluitvorming op grond van volwaardige informatie.
  • Raadsinformatie (voorstellen, nota’s, etc.) dienen correct, volledig en begrijpelijk te zijn en tijdig geleverd te worden.

“Het uitgangspunt is dat de raad op grond van de informatie in raadsstukken zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid kan vervullen door politieke keuzes te maken en consequenties van besluiten af te wegen.”, aldus de Auditcommissie.

GroenLinks concludeert dat belangrijke informatie - juist om die keuzes te kunnen maken - niet op tijd beschikbaar was voor dit begrotingsdebat.

Grondzaken zijn van oudsher een bron van inkomsten voor onze gemeente. Voorzitter, wordt het niet eens tijd om de rapportages over onze grondposities, zoals het tMPG, eerder in de jaarcyclus te laten verschijnen? Nu is de programmabegroting gebaseerd op cijfers van het MPG van januari 2016. Dat moet anders aangezien de voorspellingen over de grondopbrengsten van belang zijn om onze schuldenpositie te bepalen.

En waar is de Transformeermonitor? Het toegezegde Meerjarenperspectief Investeringen? De inventarisatie van het maatschappelijk vastgoed? De op 12 mei jl. toegezegde nota met betrekking tot de schuldenbeheersing hebben we pas vanmiddag van het college ontvangen. Bij het stuk in de begroting over de schuldenbeheersing, bekruipt ons het gevoel dat door deze beoogde systematiek we pas bij twee rode stoplichten op de rem trappen, terwijl de portefeuillehouder toch weet dat je bij oranje al moet stoppen. Ontkennen wij niet op deze manier de ernst van onze schuldenpositie? Is het gevoel van urgentie bij de portefeuillehouder wel voldoende aanwezig?

Door landelijke regelgeving, waar de gemeenteraad vorig jaar over geïnformeerd is, moet de post overhead apart zichtbaar gemaakt worden. We weten dit al een jaar, maar toch is in deze begroting niet zichtbaar gemaakt hoe hoog de overheadkosten per programma zijn geweest, waardoor we niet kunnen zien op welke programma’s bezuinigingen zijn doorgevoerd. Er is niet nagedacht over de vraag of de gemeenteraad zo haar taken kan uitvoeren. Zelfs na een vraag van GroenLinks hierover, steekt de portefeuillehouder niet de helpende hand toe. De gemeenteraad kan zelf met de rekenmachine aan de slag.

Wordt de gemeenteraad zo in staat gesteld haar werk te doen? Maken wij keuzes op basis van de juiste informatie? Weten wij waar we voor kiezen? Wat valt er voor ons te kiezen?

GroenLinks heeft moeite met de procesgang en informatievoorziening rond deze programmabegroting.

GroenLinks staat voor een ontspannen samenleving, waar mensen centraal staan. Voor een transparante en betrouwbare overheid. Voor een groene en schone woonomgeving. Voor sámen bouwen aan een mooie toekomst voor ons allemaal. Met deze begroting worden andere keuzes gemaakt dan waar GroenLinks bij de Algemene Beschouwingen op aangedrongen heeft. We noemen de voorgestelde bezuinigingen in de sociale basisinfrastructuur, wat leidt tot verschraling van het culturele en maatschappelijke klimaat. Ook de bezuiniging op het onderhoud van de openbare buitenruimte weegt zwaar voor ons. GroenLinks is van mening dat we met de begroting zoals deze er nú voor ligt niet op een verantwoorde manier de keuzes kunnen maken voor de toekomst van onze gemeente.