Maaike Ballieux stemt GroenLinks!

In het radioprogramma MeerMagazine van afgelopen zondag 12 maart vertelden politici van de plaatselijke afdelingen van VVD, GroenLinks, D66, PvdA en het CDA waarom u op 15 maart juist op hun landelijke partij moet stemmen. Voor GroenLinks voerde Maaike Ballieux het woord.

Op 15 maart stem ik op GroenLinks.

Dat lijkt vanzelfsprekender dan het is. Want ja, ik ben al een aantal jaren lid van GroenLinks. En ja, ik ben alweer bijna 3 jaar actief als GroenLinksraadslid in onze gemeente.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat GroenLinks ook nu weer mijn stem krijgt.

Want juist nu, nu er in de wereld, in ons land, en voor veel mensen persoonlijk grote vraagstukken liggen die opgelost moeten worden, ben ik kritisch geweest op wat ik in de afgelopen jaren heb gezien, gehoord en gelezen van juist mijn eigen partij. Wie mij kent zal dat niet verbazen.

De ultieme test was wat mij betreft het verkiezingsprogramma en wie er op de kandidatenlijst zouden staan.

Ik kan u zeggen dat ik woensdag vol hernieuwde overtuiging op GroenLinks stem.

In onze wereld spelen grote problemen die ook onderling samenhangen. Al is die samenhang niet altijd even zichtbaar. Ik heb het bijvoorbeeld over de opwarming van de aarde, waardoor de poolkappen smelten. Wetenschappers voorspellen dat de zeespiegel, nog meer en nog eerder dan voorspeld, enorm kan gaan stijgen. Wel vier tot zes meter in 2040. Dat is over een dikke twintig jaar! Maar al langer zijn er effecten van dit grote klimaatvraagstuk: waar de regen valt, verandert. Het gevolg is droogte of juist extreme regenval, waardoor gebieden onleefbaar worden en oogsten mislukken. De vluchtelingenstromen die wij nu al zien, hangen hier zeker mee samen. Het aantal mensen dat op zoek zal gaan naar voedsel, drinkwater en een veilige leefomgeving zal eerder toe- dan afnemen. En dat is begrijpelijk en uitermate verdrietig.

En wat te denken van de effecten op ons eigen land? Wij zitten hier ver onder de zeespiegel. Is dit deel van Nederland straks nog bewoonbaar? De opwarming van de aarde hangt onder andere samen met de verbranding van fossiele brandstoffen, olie en aardgas, waarbij CO2 vrijkomt. Dit is wetenschappelijk bewezen. Het is nog niet te laat hier iets aan te doen. Maar dan moeten wij wel met grote spoed echt verstrekkende maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat hebben we overigens ook al met de gehele wereld afgesproken in Parijs.

GroenLinks presenteert in haar verkiezingsprogramma het meest ambitieuze plan voor wat de ‘energietransitie’ wordt genoemd. Inclusief de wijze waarop deze gefinancieerd moet worden. Het is een revolutionair plan, zowel inhoudelijk als ook qua financiering. Maar we hebben geen tijd meer voor ‘halve maatregelen’,  het roer moet om.

En dan nog iets, speciaal voor de klimaatsceptici onder de luisteraars, die fossiele brandstoffen raken binnen enkele decennia op.  Waar er nog olie in de grond zit, kan dit vaak alleen worden gewonnen op kostbare en  enorm milieuvervuilende wijze. Shell maakte vorige week bekend te stoppen met het winnen van olie uit teerzanden in Canada. Goed nieuws zou je zeggen, ware het niet dat dit alleen gebeurt uit financiële overwegingen.

En daar komen we bij de crux. Geld. Geld lijkt het enige wat telt. In de afgelopen decennia gingen economische belangen vaak voor op andere belangen, zoals welzijn, milieu en gezondheid. Een voorbeeld daarvan is de marktwerking in de zorg.

GroenLinks vindt dat marktwerking in de zorg is doorgeslagen. Zorgverzekeraars en grote zorginstellingen worden steeds machtiger. Dit gaat ten koste van patiënten en kleine zorgaanbieders. Het vertrouwen tussen de verschillende partijen is gezonken tot een dieptepunt. Werknemers in de zorg hebben te maken met veel werkdruk en veel bureaucratie. Helaas is dat voor mensen die zorg nodig hebben niet anders: als moeder van een zorgintensieve zoon besteedde ik toen hij nog thuis woonde een halve dag per week aan het invullen van papieren.

Het roer moet om in Nederland. Het goede nieuws is, dat wij er zélf voor kunnen kiezen hoe we ons land inrichten, wat we belangrijk vinden en wat niet. We kunnen zélf kiezen hoe we bepaalde zaken organiseren!

Willen wij marktwerking in de zorg? En hoezo betaalt een grote multinational hier in verhouding veel minder belasting dan een klein bedrijf? Vinden wij het acceptabel dat mensen afzien van medische behandelingen omdat zij het eigen risico niet kunnen betalen? Waarom gaan we niet ontzettend netjes en ontzettend snel de mensen uit Groningen die schade hebben door de aardgaswinning écht helpen?

Ik wil leven in een land waar we zorgvuldig met elkaar omgaan. Een maatschappij die niet wegkijkt bij grote maatschappelijke vraagstukken. Een maatschappij waar ook de belangen van individuele burgers tellen. Waar maatwerk mogelijk is, en we de verschillen tussen mensen vieren in plaats van elkaar te vrezen.

Het is tijd voor verandering. Daarom stem ik woensdag op GroenLinks.

Liever luisteren dan lezen? Klik dan hier voor de opname.

Leonardo DiCaprio maakte een indrukwekkende documentaire over de klimaatveranderingen. De documentaire is te streamen vanaf de volgende website https://www.beforetheflood.com