De visie van GroenLinks.
Ouderen en gehandicapten moeten weer of langer zelfstandig wonen, in de crisisopvang wachten gezinnen op een huis, zo ook de vluchtelingen met een status. Allemaal groepen die terecht een beroep doen op een sociale huurwoning. Helaas betalen de mensen met een laag inkomen, die sinds 2010 veel koopkracht hebben ingeleverd, daarvoor de rekening. Voor hen is het nog lastiger geworden een betaalbare huurwoning te vinden, laat staan een koopwoning.Tel daarbij op de achteruit hollende sociale woningvoorraad en je hebt de onmogelijk opgave waar wij als gemeente voor staan. Het is niet voor niets dat de Vereniging Huurders Haarlemmermeer de noodklok luidt. Wat hen betreft gaat het helemaal scheef. Scheef op alle fronten.
Het aantal sociale huurwoningen loopt niet in de pas met het aantal woningzoekenden. Steeds meer sociale huurwoningen worden verkocht of stijgen qua huurprijs boven de geliberaliseerde norm, waardoor huurders in de financiële problemen komen. Ook wordt er niet voldoende bijgebouwd. In september 2014 heeft GroenLinks samen met de PvdA het initiatief genomen tot een motie om de verkoop door Ymere te beperken en zo de sociale huurwoningvoorraad niet verder achteruit te laten hollen.
Natuurlijk is het verkopen aan een zittende huurder nog steeds sociale koop. Maar dit geldt niet voor veel nieuwe woningen die als starterswoning of als sociale koop neergezet zijn. Neem de veranda woningen van Timpaan, prijs rond de 100.000 euro met anti-speculatiebeding. Na vijf jaar staan ze in Beinsdorp te koop voor meer dan 170.000 euro. Daarmee zijn deze woningen dus niet meer bereikbaar voor de oorspronkelijke doelgroep.
Dan het scheef wonen, gelukkig gaan we door met het project van groot naar beter en van hoog naar laag. Maar een deel van de scheefwoners doet dit niet vrijwillig, zij zitten in de groep middeninkomens, die met de nieuwe regels geen recht meer hebben op een sociale huurwoning. Zij komen als zij willen doorstromen gelijk in de vrije markt terecht met huren boven de 900 euro, dat is niet op te brengen. Er is dus behoefte aan woningen met een huur tussen de 665 en 900 euro. De nota noemt dit het derde segment. Het kan soelaas bieden voor een deel van de scheefwoners die wel willen doorstromen maar de vrije markt huur boven de 900 euro niet kunnen betalen.
GroenLinks is verheugd met de focus op het ombouwen van leegstaande kantoorgebouwen, verzorgingshuizen en scholen tot woningen. We pleiten er al jaren voor! Ook het anti-kraak wonen gaat door de gemeente ingezet worden. Wij kijken ook uit naar de midstay-woningen, een verbeterde versie van de containerwoningen waar GroenLinks al eerder over sprak. Snel te plaatsen, maar ook goed weer uit elkaar te halen en elders op te bouwen. Zo kun je heel flexibel inspelen op de vraag naar woonruimte en tijdelijk gebruik maken van braakliggende terreinen. Dat is pas duurzaam gebruik van materialen en ruimte!
Ook de aandacht voor wonen en zorg en daarmee het ontwikkelen van woonservicegebieden is belangrijk. Zorgvoorzieningen, geschikte woningen en een goed daarop afgestemde openbare buitenruimte kunnen het voor onze inwoners mogelijk maken om langer zelfstandig te blijven wonen.
Duidelijk is wel dat er - naast hergebruik en het ombouwen van lege gebouwen - ook nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Naast sociale huurwoningen en de tijdelijke huur in de vorm van de midstay wil GroenLinks ook betaalbare koopwoningen. GroenLinks stelt voor om in Haarlemmermeer bij nieuwe sociale of starters koopwoningen het Koopgarant principe in te voeren. Dit is verkoop onder voorwaarden waarbij koopwoningen duurzaam betaalbaar gehouden worden voor lagere en middeninkomens. De kopers kunnen hun woning voor een gegarandeerde prijs terug verkopen en dankzij die garantie is het gemakkelijker om een hypotheek te krijgen. Koopgarant is vanaf april 2011 ook open gesteld voor project ontwikkelaars. Toch wordt het in Haarlemmermeer nog weinig toegepast. Een gemiste kans wat GroenLinks betreft. De portefeuillehouder gaat kijken in hoeverre dit gestimuleerd kan worden bij de komende nieuwbouwprojecten.