Bijna 30% van onze inwoners in de gemeente is jonger dan 28 jaar. Dat is een flinke populatie. Toch lijken we jongeren vaak te vergeten, of te zien als "overlastgevend". Zij hebben echter net zoveel recht op ruimte en aandacht voor hun problemen in onze gemeente als anderen. Misschien zelfs nog wel meer.

Want de jeugd heeft immers de toekomst, zoals het vaak gebruikte spreekwoord zegt. Waarom investeren we daar dan niet méér preventief in? Waarom vinden we als raad wél de extra middelen in onze begroting om te investeren in ons ambtenarenapparaat, onze meerjarenonderhoudsplan of de verbouwing van een raadhuis, en niet in die van de toekomst van de jeugd?  

De gevolgen van het verder inperken van jeugdpreventie geeft het college in de schriftelijke beantwoording, die voorafgingen aan de sessie. Het gaat daarbij om een bezuiniging op de subsidie aan Meerwaarde, de welzijnsuitvoerder van Haarlemmermeer, van 1,7 miljoen euro naar 1,2 miljoen per 2025. Dit zou 4000 uur minder investeren in jongerenwerk zijn.

Maar deze bezuiniging gaat verder dan personele gevolgen voor Meerwaarde, het gaat volgens GroenLinks ook (dure) gevolgen hebben voor onze gemeentelijke begroting. Bezuinigen op preventie vraagt om meer inzet aan de handhavende en veiligheidskant. Het vraagt om meer inzet van onze zorgpartners, die jongeren en jeugd pas gaan zien als de problematiek is verergerd. Beiden al hoge kostenposten op onze begroting.  Nu inzetten op preventie, voorkomt hoge kosten later.

Dat was de participatieraad Haarlemmermeer ook met GroenLinks eens, zij vroegen hier ook aandacht voor in het ongevraagde advies van januari 2022.

Een reactie van het college gaf als antwoord dat de geplande bezuiniging op Meerwaarde niet per sé ingevuld hoeft te worden op jongerenwerk. Wethouder Steffens en wethouder Van der Meij gaven aan nog met Meerwaarde in gesprek te zijn en dat de bezuiniging ook nog verdeeld kan worden over andere posten van het welzijnswerk. Deze informatie was nieuw, maar ook de spreiding van de bezuiniging over andere posten van Meerwaarde gaat GroenLinks veel te ver.

"Dat zou betekenen dat we over een half jaar, als de bezuiniging definitief een invulling heeft gekregen, een sessie over het ouderenwelzijn zouden moeten organiseren," aldus woordvoerder Kim van Goethem. Bezuinigen op preventie is, los van welke doelgroep het betreft, nooit een goed idee. En zeker als bezuinigen niet hoeft. De gemeente haalde met de begroting van november 2022 alweer een veel positievere balans (namelijk 13 miljoen) dan dat in 2021 geschat was.

Daar komt nog bij dat wij ons afvragen hoe het bezuinigen op jongerenwerk te rijmen valt met de ambities die dit college heeft als het gaat om het bouwen van woningen. Bij meer inwoners zal de behoefte naar jeugdpreventie alleen maar groeien.

Het was niet de eerste keer dat we aandacht vroegen voor de onwenselijk grote gevolgen van de bezuinigingen op het Sociaal Domein, die per 2025 op de begroting staan. Al bij het vaststellen van de begroting in 2021, toen besloten werd om te bezuinigen op het Sociaal Domein, was GroenLinks faliekant tegen. https://haarlemmermeer.groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-stemt-tegen-begroting-ingrijpen-veel-te-hard). En in 2022 vroegen we opnieuw bij de Algemene Beschouwingen (https://haarlemmermeer.groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-blikt-terug-op-de-algemene-beschouwingen-van-30-juni-2022) en de Begrotingsraad in november (https://haarlemmermeer.groenlinks.nl/nieuws/nabeschouwing-op-de-begrotingsraad) om de bezuinigingen compleet terug te draaien, in plaats van met een druppel op de gloeiende plaat te "verzachten".

De motie van PvdA, GroenLinks en EEN Haarlemmermeer wordt donderdag 16 februari ter stemming gebracht. Maar los van deze motie, blijven wij ons sterk maken voor de complete omdraaiing van de bezuinigingen in het Sociaal Domein.