GroenLinks vroeg in de Algemene Beschouwingen met name aandacht voor het gebrek aan een langetermijnvisie. Voor de thema’s het klimaat, de luchthaven, het vertrouwen van inwoners in de politiek en het sociaal domein vinden er grote veranderingen plaats in onze maatschappij, waar we als gemeente op voorbereid dienen te zijn. Juist na corona zouden we moeten weten hoe kwetsbaar we zijn als samenleving.
Het frustreert GroenLinks dus dat de nieuwe coalitie zo weinig lessen lijkt te trekken uit de coronacrisis. Willen we namelijk klaar zijn voor toekomstige crises, dan kunnen we ons er als gemeente Haarlemmermeer niet met een zesje vanaf maken, maar dienen we systematische veranderingen door te voeren.
Klimaat
We zien aan de kredietverstrekkingen voor 2022 dat het college extra middelen aanvraagt voor de afgelopen februaristormen. Maar ook in voorjaar 23, 24 en 25 dreigen zulke stormen, dus waarom geen structurele verhoging voor de stormschademiddelen? We zien wel een klimaatfonds genoemd in het coalitieakkoord, maar worden teleurgesteld dat de coalitie deze niet zelf vult.
Daarnaast missen we nog steeds een langetermijnvisie visie om onze inwoners te helpen van het gas af te gaan, zeker in deze tijden van inflatie zeer belangrijk.
Ook hebben we aandacht gevraagd voor het bomenbeleid met een motie, waar we in 2015 een visie voor hebben vastgesteld als raad, maar nog te weinig resultaten van terugzien. Helaas heeft deze motie het niet gehaald, maar we blijven deze kwestie de aankomende tijd aan de kaak stellen.
Schiphol
Als er nog iets is dat de crisis ons pijnlijk duidelijk heeft gemaakt, dan is dat het risico van de luchthaven als grootste werkgever in je gemeente. Hoe lang is het nog houdbaar dat onze lokale economie hier zo afhankelijk van is? Of het nu corona is, stikstof, of de gehele klimaatcrisis, duidelijk is dat krimp van Schiphol niet alleen wenselijk is, maar zelfs noodzakelijk wordt. Het RIVM publiceerde onlangs een rapport over ultrafijnstof, wat GroenLinks graag op de Strategische Raadsagenda wilde plaatsen. Helaas kregen wij hiervoor geen meerderheid. Ook onze motie om de opdracht te geven aan het college om aan het Rijk te verzoeken dat de vermindering van het aantal vluchten met name gericht zou moeten zijn op de Spijkerboorroute, werd niet gesteund met een meerderheid. Wel kregen we een toezegging van de wethouder dat hier zeker naar gekeken zou worden.
Vertrouwen in de politiek
GroenLinks vroeg daarnaast aandacht voor het wankelend vertrouwen in de politiek bij inwoners. Minder dan de helft van onze inwoners heeft gestemd tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Ook zien we als gemeenteraadsleden dat het momenteel lastig is om onze controlerende taak uit te voeren, wat alleen maar bijdraagt aan de problemen.
We zien de brede wens binnen de raad om dit anders in te richten. Burgerberaad en nieuwe blikken om te kijken naar welvaart kunnen juist in ingewikkelde kwesties de oplossing zijn. We hebben daarom een sessieverzoek ingediend om naar het meten van brede welvaart te kijken. Deze is aangenomen.
Ons amendement om ook het personeelstekort van de gemeente Haarlemmermeer zelf te bespreken, haalde het helaas niet.
Sociaal Domein
Tenslotte vroeg GroenLinks aandacht voor het Sociaal Domein. Er hangt nog steeds een grote bezuiniging boven onze maatschappelijke voorzieningen. De bestuursvoorzitter van MeerWaarde gaf in dit artikel al aan: snijden in preventie leidt alleen maar tot nog meer druk op de jeugdzorg en de WMO. Vorig jaar werd er tijdens de Algemene Beschouwingen een motie aangenomen dat de bezuiniging op de sociale voorzieningen als eerste zou worden teruggedraaid bij betere cijfers. Volgens GroenLinks zijn die betere cijfers nu te zien in de meicirculaire, en ook de ChristenUnie-SGP en de PvdA hebben die mening. Alle drie de partijen dienden dan ook moties in om de bezuinigingen terug te draaien, of bij wijze van goodwill al een toezegging te doen aan een aantal partijen in het sociaal domein. Helaas bleek tijdens het debat dat hier te weinig steun uit de andere partijen voor was. Er werden alleen steunbetuigingen gedaan en beloftes dat er in de najaarsbegroting aandacht zou zijn voor de “verzachting” van de bezuiniging.
GroenLinks vindt het erg teleurstellend dat de meerderheid van de raad meer waarde hecht aan de wispelturige papieren werkelijkheid dan aan de banen van de medewerkers, de inzet van vrijwilligers, en de hulp en preventie van inwoners. We gaan hier dan ook na het zomerreces opnieuw aandacht voor vragen en houden de nu gedane beloftes goed in de gaten.
U kunt de Algemene Beschouwingen hier terugkijken.