Als grootste oppositiepartij mocht GroenLinks in de eerste termijn het spits afbijten. Eline Gumbert gaf in haar bijdrage duidelijk aan waar het volgens ons aan schort in deze begroting: focus. Juist in tijden van onzekerheid moeten we van de gemeente op aan kunnen. Wat voor gemeente willen we zijn? Wat zijn de keuzes die we maken voor de komende jaren? Die kunnen we maar moeilijk vinden in deze eerste beleidsrijke begroting van het nieuwe college. Toelichting op de gereserveerde 50 miljoen voor de uitvoering van het coalitieakkoord werd pas smorgens per mail door het college gegeven, en ook de extra 10 miljoen die structureel extra nodig is voor het ambtelijke apparaat is maar magertjes onderbouwd door het college. En is die 10 miljoen wel realistisch, in een tijd dat personeel lastig te vinden is? Kunnen we niet beter een gedeelte van die 10 miljoen investeren in het terugdraaien van de bezuinigingen op het Sociaal Domein, zodat er niet alleen ambtenaren zijn, maar ook organisaties en vrijwilligers om de gemeentelijke taken uit te voeren? Voor deze wijziging dienden we dan ook een motie in.  

Terugdraaien van de bezuinigingen in het Sociaal Domein

De motie om de investering in de ambtenaren af te zwakken naar 7,5 miljoen in plaats van 10 miljoen werd door het college ontraden, maar kon wel op steun rekenen van de oppositie-partijen in de tweede termijn, waar Kim van Goethem de motie namens GroenLinks verdedigde. Christenunie-SGP was mede-indiener. Ook PvdA vroeg zich af waarom er zonder een goede uitwerking wél geld gereserveerd kon worden voor de ambtenaren, en geen geld voor het terugdraaien van de bezuinigingen op het preventieve veld binnen het Sociaal Domein. Uiteindelijk haalde de motie het helaas niet, met 15 stemmen voor, en 20 tegen.  

Inflatie en de Strategische Agenda Raad

Ook vroegen we ons af of de inflatie in de begroting wel correct was. Want dat nu te lichtzinnig nemen, betekend bezuinigen achteraf, waar we nu nog steeds de desastreuze gevolgen van zien in datzelfde Sociaal Domein. De wethouder deelde onze zorgen over de inflatie, maar kon ons hier qua begroting in geruststellen.  

Daarnaast vroegen we aandacht voor de Strategische Agenda van de Raad (SAR). Deze agenda moet door de raad zelf worden gevuld, maar is verdacht leeg. Hierdoor vinden wij dat we een speelbal worden van het college, dat dan zelf maar bepaald wanneer de raad toestemming en inzage in onderwerpen krijgt. We deden een tiental amendement-voorstellen van allerlei onderwerpen om de SAR te vullen. Mocht de raad niet de SAR willen vullen, dan konden we hem maar beter afschaffen, waarvoor Peter Boerman namens GroenLinks dan ook alvast een motie indienden. Maar deze motie bleek gelukkig niet nodig: Zowel D66 als de VVD erkenden de noodzaak van een goede SAR, en deelden de behoefte om als raad goede prioritering aan de onderwerpen te geven. Alle amendementen voor de SAR werden uiteindelijk aangenomen, waardoor Peter de motie met veel plezier kon intrekken tijdens de stemming.  

Incidenteel investeren voor structurele verbeteringen

We gaven tijdens de begroting ook aandacht aan de huidige noodsituatie waarin maatschappelijke organisaties en inwoners zich nu door de energiecrisis in bevinden. Zo waren we van mening dat de 4 miljoen aan incidentele middelen, waarover de septembercirculaire werd gesproken, meteen moeten worden geïnvesteerd om structureel het verschil te kunnen maken. We droegen het college dan ook op om met een plan te komen deze middelen te verdelen tussen het gasvrij maken en isoleren van ons maatschappelijk vastgoed en onze inwoners (nog sneller) te helpen van het gas af te gaan en hun woningen te isoleren. Daarnaast waren we mede-indiener van het amendement van de PvdA, die 4 miljoen uit de algemene reserve wilde onttrekken voor het opzetten van een noodfonds, om tijdelijke maatregelen te nemen om behoeftige inwoners, organisaties en ondernemers deze winter direct te kunnen steunen. Het amendement werd breed gedragen, maar helaas trokken na de ontrading van het college D66 en CDA hun steun voor het amendement in, waardoor het sneuvelde bij de stemming. Ook onze motie om de incidentele middelen te investeren in structurele verandering om de crisis het hoofd te bieden, haalde het niet. Een hard gelag wat GroenLinks betreft, we blijven dan ook kritisch kijken hoe het college aankomende tijd probeert de inwoners, organisaties en ondernemers te ondersteunen door de crisis heen.  

Wat verder aan bod kwam

Op de stemmingenlijst stond naast een begroting ook nog de actualisatie schuldhulpverlening, die twee weken terug besproken is. Hiervoor dienden we nog twee moties in, namelijk het opvolgen van het advies van de participatieraad om de doelen helderder te verwoorden, én het aansluiten bij de Nationale Route Schuldhulpverlening. Ook hier stemden helaas teveel partijen tegen, waardoor de moties het niet haalden.  

Tenslotte stond ook het vaststellen van de noodverordening voor het ingrijpen op de demonstraties op Schiphol van 5 november j.l. op de stemmingenlijst. Hierover hebben wij als GroenLinks vragen gesteld. Aangezien de antwoorden van het college hierover nog niet gegeven waren, vonden wij het niet gepast in te stemmen.  

Wilt u de Begrotingsraad terugzien? Dat kan hier.