De fractie van GroenLinks zag bij de behandeling van de jaarstukken van 2021 een oud patroon terugkeren. Het college stelde kort gezegd voor te schrappen op de sociale infrastructuur om de fysieke infrastructuur te kunnen betalen. Althans: na de enorme bezuinigingen die vorig jaar werden voorgesteld op het sociale domein, bleek er nu ineens ruim 1,6 miljoen euro over te zijn. Maar wat stelden de collegepartijen voor? Stop dat maar in de ‘reserve Schaalsprong’, een spaarpotje om vooral fysieke infrastructuur rondom nieuwbouwwijken mogelijk te maken. Zonder dat integraal af te wegen, zoals de afspraak is binnen de gemeenteraad.

GroenLinks had liever gezien dat dit geld gestort was in bijvoorbeeld het Klimaatfonds dat het college nota bene zelf wil oprichten, maar waarvoor het nog geen geld beschikbaar heeft. Of in verzachting van de ombuigingen die vorig jaar werden voorgesteld.

En zo komen we bij het eigenlijke pleidooi van deze avond. En dat vatten we samen onder begrip Brede welvaart. Dit begrip omvat alles wat mensen van waarde vinden. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid. Veel gemeentes zijn er al mee bezig om hier een monitor van op te stellen op basis van cijfers die er al zijn. Ook het CBS brengt het al in kaart. GroenLinks stelde voor dat ook in de gemeente Haarlemmermeer helder te maken. ‘Zodat we ook als raad aan onze inwoners kunnen laten zien hoe we ons op belangrijke punten verbeteren’, aldus raadslid Peter Boerman, die de Jaarstukken namens GroenLinks behandelde. Een pleidooi dat zowaar op enig enthousiasme kon rekenen. Want uiteindelijk is afgesproken hierover na de zomer een sessie te organiseren.