Onder het mom van een sluitende meerjarenbegroting werd door het college ijskoud voorgesteld te stoppen met belangrijke pijlers onder ons zorg- en welzijnsbeleid, gezondheidsbeleid en cultuurbeleid. Het klimaatbeleid zou worden ‘getemporiseerd’. Een onacceptabel pakket aan maatregelen met onacceptabele maatschappelijke gevolgen. Onnodig bovendien, want veel van de voorziene tekorten zijn onzeker. GroenLinks kwam (samen met D66 en ChristenUnie-SGP) met constructieve voorstellen en met een (bijna) sluitende tegenbegroting.
Ook in dit debat hebben we laten zien waar we voor staan: voor sociaal en solidair, voor de bestuurlijke durf te kiezen voor de belangen van onze inwoners, voor een rechtvaardige samenleving waarin iedereen kan meedoen. Een meerderheid van de raad stemde helaas toch voor de desastreuze plannen van het college.
Jaarlijks geeft de gemeenteraad tijdens de algemene beschouwingen aan waar het college rekening mee moet houden als het gaat om de begroting voor het komende jaar. Normaal is het zo dat er in het laatste jaar voor de verkiezingen niet veel meer op het spel staat, maar dit jaar was dat echt anders. Door de coronacrisis is onze gemeente in economisch opzicht stevig geraakt. Zo zijn inkomsten die we normaal krijgen vanuit de toerismebelasting onzeker. Ook heeft (ook) onze gemeente te maken met stevige tekorten in de jeugdzorg.
Kort geleden kwam het college met een stevig pakket maatregelen om het tekort weg te werken. Nut, noodzaak en de hoogte van deze bezuinigingen betwijfelen wij, we schreven er een stevig opiniestuk over in hc nieuws met als titel ‘Haarlemmermeer in zwaar weer door investeringsdrift en bestuurscultuur’. Kernboodschap: het college wil keihard bezuinigen om geld vrij te spelen voor investeringen in asfalt. Dat het gevolg daarvan is dat de voorzieningen voor onze gemeente keihard worden geraakt, dat de ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben wegvalt, dat sport en cultuur onbetaalbaar wordt voor veel inwoners, dat lijkt het college niet te deren.