Nog even kort het geheugen opfrissen. Vanaf de start van deze raadsperiode hebben we in wisselende vertegenwoordiging als fractie de Regionale Energie Strategie (RES) in de gemeenteraad besproken. Na wat voorzichtige stappen, omtrekkende bewegingen maar zeker ook participatie, een motie om het zonne-carré (locatie voor zonnepanelen) uit te breiden, kwam het college in juni 2020 met een concept RES 1.0.
We waren toen gematigd positief. Er kon zelfs een klein compliment af voor de wethouder energietransitieJurgen Nobel.Het adagium van het college om “slim te volgen” leek voorzichtig te zijn verlaten en vertoonde sporen van stappen voorwaarts.
Wel waren we kritisch op de kwetsbaarheid van het aanbod van het zoekgebied t.b.v. zonnepanelen rondom de startbanen. Schiphol had nog geen formele “go” laten klinken. Een belangrijk deel van het RES-aanbod moet van dit gebied afkomen. Maken we ons door deze constructie niet te afhankelijk van Schiphol? Wat is het plan B wanneer Schiphol onverhoeds toch aangeeft niet mee te willen werken? Veiligheid is een makkelijk argument dat Schiphol vaker van stal haalt.
Voorts hebben we toen aandacht gevraagd voor het opnemen van een opleidingenparagraaf in de RES. GroenLinks voorziet op het gebied van de energietransitie een flinke werkgelegenheidsimpuls bij het realiseren van deze technieken. We kunnen dan niet vroeg genoeg zijn met het opleiden van jongeren op dit nieuwe terrein.
Helaas was onze wethouder op dit laatste punt wat minder vooruitstrevend en proactief. Hij vond dat de verantwoordelijkheid voor opleidingen bij de bedrijven en scholen ligt. Daar moet de gemeente zich niet mee bemoeien. Aldus de wethouder. Een gemiste kans wat onze fractie betreft.
Zeer positief waren wij over het aangewezen voorlopig zoekgebied voor windmolens in het zuidelijke deel van onze gemeente.
Op 27 mei van dit jaar behandelden we in sessie het raadsvoorstel van het college over de RES 1.0. Zeg maar een definitief aanbod van Haarlemmermeer aan de provincie Noord-Holland.
Helaas moesten we vaststellen dat het college weer in de voorzichtige modus was gaan staan. Tot onze grote schrik en verbazing was het zoekgebied voor windenergie gewoon geschrapt uit het raadsvoorstel. Waar was het gevoel voor urgentie gebleven? Was het college even uit het oog verloren dat we al over krap 8 jaar (2030) een CO2-reductie van minimaal 49% moeten hebben gehaald? Dat we als gemeente ook een verplichting hebben richting het Klimaatakkoord? Los van deze feiten. Het is 5 voor 12. De RES 1.0 is niet zomaar een ambtelijke notitie. Het gaat over op welke wijze wij met onze aardbol omgaan en deze doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.
Tijdens de behandeling van de RES 1.0 was er geen enkele reden voor complimenten. We hebben de wethouder en onze collega raadsleden voorgehouden dat het nu het moment is van handelen.
Niet om bij enige tegenwind (tegengeluid) te kiezen voor de weg van de minste weerstand en lekker makkelijk gewoon een maatregel (gericht opwindenergie) te schrappen. Niet de durf en het lef te hebben te staan voor belangrijke beslissingen.
De wethouder bleef volhouden dat het een juiste beslissing was en dat hij niet anders kon omdat er uit participatie (lees: een paar gestuurde vragen) niet een helder voor of tegen bleek.