Afgelopen donderdagmiddag werd tijdens het vragenuur in de gemeenteraadsvergadering gesproken over het voorgenomen besluit van Provinciale Staten Noord-Holland om in de Haarlemmermeer geen nieuwe windmolens toe te staan. Het college antwoorde dat zij op 15 december zullen inspreken bij de Provincie om zo opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit.

Op vragen van GroenLinks raadslid Els Berk over het voorgenomen besluit van Provinciale Staten Noord-Holland om in de Haarlemmermeer geen nieuwe windmolens toe te staan, antwoordt het college dat zij op 15 december zullen inspreken bij de Provincie om zo opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit.

Weer valt het initiatief Windpark Haarlemmermeer-Zuid buiten de boot, omdat de provincie – in tegenstelling tot eerdere toezeggingen – niet wil meewerken aan de plaatsing van windmolens op deze plek. Juist bij dit project zijn grondeigenaren en omwonenden van begin af aan nauw betrokken.

Op 17 maart 2014 heeft GroenLinks actie gevoerd bij het provinciehuis in Haarlem om meer windenergie in Noord-Holland mogelijk te maken. Namens de wethouders van 5 Noord-Hollandse gemeentes waaronder Amsterdam en Haarlemmermeer, heeft wethouder Nederstigt een brandbrief overhandigd aan gedeputeerde Jaap Bond waarin deze gemeentes vragen om eindelijk toe te staan om windmolens te plaatsen in hun eigen gemeente. Ondanks al deze tegengeluiden heeft de provincie dus anders besloten.

Els Berk heeft overleg gehad met windenergievereniging Meerwind, partner in Windpark Haarlemmermeer-Zuid. Ook zij zijn teleurgesteld over de blijvend negatieve opstelling van de provincie Noord-Holland. Bestuurslid Gerard Jansen zegt het volgende:

De provincie heeft in de vorige college periode nota bene zelf Haarlemmermeer-Zuid aangewezen als zoekgebied voor windenergie bij het vaststellen van het streekplan Amsterdam Noordzeekanaal. Zowel de gemeente als de provincie hebben samen met de initiatiefnemers veel tijd, geld en energie gestoken in het opzetten van het initiatief voor het Windpark Haarlemmermeer-Zuid, om de ontwikkeling van windenergie hier te stimuleren. Met de komst van een nieuw provinciaal bestuur is dit allemaal van de kaart geveegd. De plannen liggen nu stil, want als de provincie zich zo blijft opstellen kan ook de gemeente geen medewerking verlenen aan de plannen. In hoeverre is hier sprake van een onbetrouwbare overheid als partner?

GroenLinks blijft strijden voor duurzame energie in Haarlemmermeer, zeker bij die initiatieven waar inwoners en ondernemers samen werken om dit mogelijk te maken. Raadslid Els Berk heeft daarom alle partijen in de raad opgeroepen om hun provinciale fractie te benaderen met het dringende verzoek om op 15 december niet mee te gaan met dit voorgenomen besluit. GroenLinks is erg blij dat ook wethouder Nederstigt zich hiervoor inzet.

Onze Haarlemmermeerse windenergievereniging Meerwind is overigens niet stil blijven zitten. Zij heeft inmiddels een samenwerking opgestart met 2 andere windenergieverenigingen (Zuidenwind en de Windvogel) om 4 nieuwe windmolens te plaatsen in Limburg. Voor deze molens zijn de bouwvergunningen afgegeven. Jammer dat dit niet in onze eigen gemeente gerealiseerd kon worden.