In onze welvarende gemeente groeit één op de tien kinderen op in een gezin met geldzorgen. Armoede is een enorm onrecht, dat de kansenongelijkheid op alle levensgebieden vergroot. Zo gaan arme mensen gaan gemiddeld zeven jaar eerder dood. En het verschil in gezonde levensjaren tussen arme en rijke mensen is opgelopen tot vijftien jaar.
GroenLinks vraagt regelmatig aandacht voor armoede. Bijvoorbeeld in 2015 toen we vragen stelden over armoede onder werkenden, een nieuwe groep armen. Schokkend, want het hebben van werk wordt algemeen beschouwd als dé remedie tegen armoede. Nu de coronacrisis langer duurt en inkomensondersteunende maatregelen per 1 oktober zijn vervallen, is onze vrees dat er meer mensen een beroep zullen doen op de bijstand en op schuldhulpverlening. Graag hadden we met de gemeenteraad besproken of we als gemeente voldoende zijn voorbereid op mogelijk veel nieuwe hulpvragen. De gemeenteraad steunde dit agendaverzoek helaas niet. Hierover zullen we nu schriftelijke vragen stellen.
In 2019 stelden we vragen over kinderarmoede, waaronder de vraag of onze gemeente zich zou gaan aansluiten bij de Alliantie Kinderarmoede. Tot onze blijdschap heeft Haarlemmermeer zich daarop aangesloten bij deze alliantie. Daarmee onderschreef het gemeentebestuur de ambitie dat in 2030 geen enkel kind meer de dupe is van armoede en dat er geen nieuwe gezinnen in armoede meer bijkomen. In ons agendaverzoek vroegen we om een evaluatie van het gevoerde beleid als het gaat om kinderarmoede. Liggen we op koers om onze ambities te halen? Of moet het beleid worden bijgesteld? Gelukkig kregen we voldoende steun van de rest van de gemeenteraad voor dit verzoek. Voor de zomer van 2022 zal de raad hierover spreken.
In het begrotingsdebat vroeg ook de PvdA aandacht voor armoede. Natuurlijk steunden we de moties die de PvdA-fractie indiende over energiearmoede en menstruatiearmoede. Helaas werden ze beiden verworpen.