De natuur heeft geen stem. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die zich laten horen op het moment dat de natuur in de knel komt.

Daarom heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer tijdens de raadsvergadering van 29 april middels een motie tegen dit evenement gestemd.

We hebben een aantal regels met elkaar afgesproken. Bijvoorbeeld de Wet op de Natuurbescherming die verbiedt dat bepaalde dieren niet gestoord mogen worden in hun leefgebied. Bijvoorbeeld de Wet op de Ruimtelijke Ordening waarin middels een bestemmingsplan staat wat er mag gebeuren in een bepaald gebied en niet te vergeten de Europese Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn waarin staat dat je vogels en andere dieren niet mag storen, vooral niet in het broedseizoen.

Waarom is dit ingelaste Mud Masters evenement geen goed idee?

1: Dit gebied is beschermd als deel van de Ecologische Hoofdstructuur van de provincie Noord Holland. Het evenement wordt gehouden op het hoogtepunt van het broedseizoen. Het is onvermijdelijk dat vogels, en andere dieren in het gebied, grof gestoord worden.

2: Het evenement wordt, ook door het college, reeds aangekondigd terwijl het vergunningstraject nog niet voltooid is. Gezien de korte termijn lijkt het onmogelijk dat dit traject zorgvuldig kan worden doorlopen.

3: Het geldende bestemmingsplan staat maar 2 grote evenementen van meer dan 5.000 deelnemers toe en dit Fieldlab is het derde evenement. Er komt nog een Mud Masters in juli en Mysteryland in augustus.

De gemeenteraad, het hoogste orgaan (de baas) van de gemeente heeft gesproken maar wat schetst onze verbazing? Het college legt de motie naast zich neer met de mededeling dat er geen weigeringsgrond bestaat om voor dit evenement een vergunning af te geven. Het college is van mening dat aan alle voorwaarden wordt voldaan. Ik heb een andere mening maar al zou dat zo zijn dan vind ik dat het college, na een uitspraak van de raad, op zijn minst een inspanningsverplichting heeft de wens van de raad uit te voeren.

Zie onder dit artikel de brief van de Vogelwerkgroep Kennemerland en het IVN waarin ze oproepen om alsjeblieft geen Fieldlab Mud Masters midden in het broedseizoen te houden en de aangenomen motie.

Het college heeft toegezegd om aankomende week met een brief te komen voor de raad waarin alle informatie over het vergunningentraject zal staan. Ik hoop dat er ook iets in zal staan over het waarom naast zich neer leggen van een uitspraak van de raad.

Foto: Margo Oosterveen

Luister hieronder in de YouTube-video naar mijn interview terug dat ik gaf op NH-radio. En lees hier het artikel op NH-Nieuws dat erover is geschreven.