Afgelopen donderdag 20 augustus werd de fietsenstalling op het Burgemeester van Stamplein besproken in een sessie. Het college werd vertegenwoordigd door wethouder Derk Reneman die dit in zijn portefeuille heeft. Het college wil graag een automatisch carrousel met plaats voor (maar) 144 fietsen.

Je hoeft in het centrum en met name op het Burgemeester van Stamplein maar even om je heen te kijken en je ziet vrij snel dat het fiets- en scooterparkeren chaotische vormen heeft aangenomen. Er is duidelijk behoefte aan een plek waar op een goede manier de fiets gestald kan worden.

Een goede fietsenstalling in het centrum is bijna van levensbelang. De bewoners van het plein en de winkeliers klagen al lang over gestalde fietsen en scooters pal voor de deur. Op de vrijdag tijdens de markt is het helemaal een drama. Hulpdiensten kunnen er bijna niet meer door en handhaving heeft zijn handen dan letterlijk vol.

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks uit 2010 was toen al duidelijk.

Nu het gepresenteerde plan van het college. Participatie heeft nog niet plaatsgevonden. Waarom niet? De wethouder presenteerde zijn plan als het enige juiste:

Er heeft veel onderzoek plaatsgevonden en een automatische carrousel is de enige oplossing. Rapporten van de onderzoeken zijn er niet. We moeten snel schakelen om de 400.000 euro subsidie van de provincie binnen te halen. Al leggen we maar een kabel in de grond dan is dat al voldoende voor de subsidie.

Deze subsidie ligt al jaren klaar om gebruikt te worden en nu moet er op stel en sprong snel even door de Raad een besluit genomen worden. En het liefst een akkoord natuurlijk. Als de Raad niet vóór stemt dan komt er helemaal niets. Op 1 januari 2016 verloopt de subsidie. Dit is niet de eerste keer dat er haast gemaakt moet worden en dat de Raad in een hoek wordt gedrukt. Er moet een duidelijk plan met een aantal opties worden aangeboden aan de Raad. De Raad moet keuzes kunnen maken en niet op verzoek alleen maar tekenen bij het kruisje. De subsidie is gemeenschapsgeld en moet goed besteed worden.

De Fietsersbond heeft zijn bedenkingen geuit en wil het liefst uitstel om verder onderzoek te kunnen doen. De Bewonersvereniging Toronto zien de automatische stalling niet zitten. Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum legt het accent op de veiligheid en wil alle doorgangen vrij houden. De markt heeft zich ook uitgesproken tegen de komst van een stalling op “hun” plein.

De automatische fietsenstalling in Nieuw Vennep heeft het niet gered. Waarom dan nu weer een poging? Een automatische stalling is erg geschikt voor standaard fietsen. Geen voordrager, geen fietstassen, geen rem- en versnellingskabels die in de kunnen weg zitten. Jammer want de Haarlemmermeerder heeft geen standaard fiets. Je kan er ook je elektrische fiets niet opladen.

GroenLinks vindt het menselijk contact belangrijk. Inwoners die ter plekke geholpen kunnen worden. Iemand die even helpt met het kind uit het kinderzitje halen. Geen “robot” die storingsgevoelig is en die maar 144 “perfecte” fietsen kan stallen. Zijn andere opties onderzocht? Terug naar de tekentafel en samen met professionals zoals Fietsersbond, Biesieklette en/of AMgroep iets goeds uitdenken. Elke grote stad heeft een fietsenstalling onder het centrale plein, onder de grond. Waarom kan dit niet in Hoofddorp onder het plein?