Het parkeerbeleid moet ervoor zorgen dat de kernen van de dorpen bereikbaar en leefbaar blijven. Niet noodzakelijk autoverkeer dient zoveel mogelijk worden ontmoedigd. In het Deltaplan Bereikbaarheid is geschreven: “Ons parkeerbeleid heeft als doel de bereikbaarheid van voorzieningen te bevorderen door het toepassen van geschikte parkeernormen voor de diverse woon- en werkgebieden; het zorgen voor een acceptabele parkeerdruk (verhouding vraag en aanbod), en het helder informeren over de parkeermogelijkheden. Naast de bereikbaarheid bevorderen heeft het parkeerbeleid het doel om parkeeroverlast in woonwijken terug te dringen om de leefbaarheid bevorderen: niet teveel blik op straat (aanzicht) en geen ongewenst (illegaal) parkeergedrag.”
Voor Groenlinks kunnen uit oogpunt van milieu, leefbaarheid en gezondheid de parkeertarieven niet hoog genoeg zijn. Wellicht laat men dan de auto wat vaker staan. Uit de opbrengsten kan dan geïnvesteerd worden in de voor GroenLinks belangrijke pijlers als goede fietsroutes en stallingen en goede en snelle openbaar vervoer verbindingen. Maar GroenLinks heeft ook oog en oor voor het MKB die bang is om klandizie te verliezen. Mensen die vanwege hoge parkeertarieven geen zin hebben om in de Haarlemmermeer te gaan winkelen en vervolgens naar de gemeenten om ons heen gaan. Hier dient een juiste belans gevonden te worden.
De parkeertarieven zijn sinds 2010 niet meer verhoogd en behoren tot de laagste tarieven in de regio. Maar het is voor de bewoners belangrijk om te weten wat er precies met de opbrengsten van de parkeerbelasting wordt gedaan. GroenLinks kan zich vinden in het verhogen van de parkeertarieven met 11% (gelijk aan de inflatie over 2010-2015) met de belofte van het college dat de volgende 4 jaar de parkeertarieven niet nogmaals verhoogd worden.
_________________________
Tijdens de voorbereidingen voor de sessie over Verkeersergernissen vroeg ik me af: “Gaat dit nu over veiligheid of over ergernissen?”
Het werkwoord ergeren of het zelfstandig naamwoord ergernis zijn beiden van endogene oorsprong. Het gaat hierbij om wat de persoon zelf voelt en hoe hij daarmee omgaat. Het is niet het verkeer dat de ergernis veroorzaakt. Je bent het zelf. Je hebt altijd de keuze om op een bepaalde manier met je omgeving om te gaan. Een voorbeeld: Als je over de IJweg vanaf de Bennebroekerweg richting Leenderbos rijdt, dan kom je aantal drempels tegen. Deze drempels zijn er neergelegd om de veiligheid te vergroten. Als de wegbeheerder (gemeente) een weg als 30 Km/u weg aanduidt dan moet deze wegbeheerder ook snelheidsremmende maatregelen nemen. Alleen een verkeersbord neerzetten helpt niet. Natuurlijk zijn er mensen die zich verschrikkelijk ergeren aan deze drempels omdat het er veel te veel zijn en je geen snelheid kan maken. De juiste keuze is om je snelheid aan te passen en te genieten van het ritje over de IJweg. Ik kan tot in het oneindige doorgaan. Mensen kunnen zich ergeren aan de kleinste zaken.
Wat belangrijk is om te weten hoe het met de verkeersveiligheid in de gemeente is gesteld en hoe men omgaat met bijvoorbeeld het afstellen van de verkeersregelinstallaties, het plaatsen van verkeersremmende maatregelen, het creëren van een groene golf op een doorgaande route, het plaatsen van verkeersborden en het plaatsen van afzettingen bij het doen van wegwerkzaamheden. En wat is hierbij de rol van de Raad?
Waar GroenLinks wel voor pleit is een voorrangspositie voor bus, fiets en voetgangers. Voor de bus is het goed geregeld. Die krijgt overal voorrang bij kruispunten. Laat de automobilist maar wat langer wachten voor een rood licht terwijl de fietser en voetganger die zich in weer en wind verplaatsen eerder een groen licht krijgen. Weer een irritatiepuntje voor de automobilist!?
Verder lezen?
Deltaplan Bereikbaarheid
Parkeernota 2014 (2014.0051148)
Raadsvoorstel Parkeerbelasting 2015 (2014.0051095)