"Een noodzakelijk unicum." Zo noemen Mariëtte Sedee (CDA) en Maaike Ballieux (GroenLinks) uit de gemeente Haarlemmermeer hun toezegging op een bijeenkomst georganiseerd door de OR van de AM groep. Dat aanbod is om één motie te maken die vrijwel tegelijkertijd zal worden ingediend in de gemeenteraadsvergaderingen van de vijf gemeenten die samen verantwoordelijk zijn voor de AM groep. Het doel van de motie is om een nieuw onderzoek te laten doen naar de toekomst van de AM groep. Die toekomst staat sinds enkele maanden op losse schroeven door het voornemen van het dagelijks bestuur van de AM groep de gemeenschappelijke regeling te ontbinden.

De gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Ouder-Amstel werken sinds 1974 samen als het gaat om de sociale werkvoorziening AM groep. Dat doen de gemeenten in een zogenaamde ‘gemeenschappelijke regeling’, kortweg GR genoemd. Het bestuur van de GR van de AM groep bestaat uit de wethouders van de vijf deelnemende gemeenten. Onverwacht maakte dat bestuur in het najaar van 2014 bekend dat het voornemen bestaat de GR te ontbinden. Daarmee komt een einde aan de AM groep in de huidige vorm.

Sedee en Ballieux hebben twijfels of het dagelijks bestuur van de AM groep wel voldoende onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden die de AM groep biedt.

‘De AM groep is een financieel gezond bedrijf is, met unieke kennis en kunde als het gaat om de groep werknemers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen Nederland behoort de AM groep tot de best presterende WSW-bedrijven. Het voorgenomen besluit om tot ontbinding van de GR over te gaan, is in brede kring met verbazing ontvangen, ook bij werkgeversorganisaties. Ook zijn er inmiddels Kamervragen gesteld’, aldus Mariëtte Sedee.

"De AM groep zou juist het vertrekpunt moeten zijn als het gaat om het vraagstuk hoe we hier in de gemeente en in de regio de nieuwe participatiewet gaan uitvoeren", volgens Maaike Ballieux. "De bedoeling van die wet is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Zo worden ook mensen die nu een Wajong uitkering hebben, herkeurd. Een deel van deze mensen zal weer aan de slag moeten gaan. Daarnaast zullen er altijd jongeren van school komen, die nooit helemaal zelfstandig aan de slag kunnen gaan. De expertise van de AM groep is ook voor deze groepen van belang."

Voor het ontbinden van de GR worden door het dagelijks bestuur financiële en organisatorische redenen aangevoerd. Zo zou het te duur zijn de AM groep in stand te houden, nu er geen nieuwe mensen in de WSW (wet sociale werkplaatsen) kunnen binnenstromen. Ballieux en Sedee zetten dus hier vraagtekens bij. "De huidige WSWers houden hun rechten, dus dat maakt voor het financiële plaatje niet uit. En tegelijkertijd is het de grote vraag of deze mensen daadwerkelijk op hun vertrouwde werkplek kunnen blijven. En daar gaat het natuurlijk om bij deze kwetsbare doelgroep."