Grote beroering was er begin 2015 over de toekomst van de AMgroep. Dit bedrijf waarin vijf gemeenten al jarenlang succesvol de Wet op de Sociale Werkplaatsen uitvoerden, dreigde toen te worden opgesplitst. Inmiddels is het tij gekeerd: de vijf AMgemeenten blijven samenwerken: de AMgroep vormt de basis voor de AMwerkorganisatie. De gemeenteraad sprak hier op 10 december over. GroenLinks is blij met deze ontwikkelingen.

Bijna een jaar geleden sprak de gemeenteraad over de AMgroep. De laatste raadsvergadering voor het kerstreces van 2014 bracht een debat over het openbreken van de Gemeenschappelijke Regeling van de AMgroep. Haarlemmermeer wilde zelfstandig verder als Haarlemmermeer Werkorganisatie.

Voor GroenLinks stond de Waarom-vraag centraal. Waarom zou de gemeenschappelijke regeling opengebroken moeten worden? De AMgroep stond en staat landelijk immers bekend als één van de best presterende SWbedrijven van ons land. Een bedrijf waar toen al 10 jaar lang winst gemaakt werd.

De gehele oppositie heeft in maart een motie ingediend met de strekking onderzoek te doen naar andere toekomstscenario’s voor de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de AMgroep. Deze motie is in Haarlemmermeer verworpen. Op 18 februari en op 1 april schreven we hier op onze website over.

Gelukkig is er toch nader onderzoek gedaan. Nu blijkt het heel goed mogelijk is samen te blijven werken binnen een gemeenschappelijke regeling en daarbij per gemeente eigen kaders aan te geven. GroenLinks is hier erg blij mee. Het is goed nieuws dat het zo mogelijk is door te bouwen op de stevige fundamenten die er door de AMgroep zijn gelegd. Daarom zal GroenLinks op 17 december instemmen met het voorstel van het college met betrekking tot de wijziging in de GR.

Uit het rapport over de AMwerkorganisatie blijkt dat de komende tijd prioriteit gegeven zal worden aan de doelgroep mensen met een loonwaarde tot 70 procent die binnen 3 tot 6 maanden bij een reguliere werkgever aan de slag zouden moeten kunnen. Vanuit bedrijfsmatige oogpunt bekeken een keuze, die GroenLinks wel kan begrijpen. Maar: GroenLinks heeft de overtuiging dat ieder mens in onze samenleving een zinvolle daginvulling moet kunnen hebben.  Zorgen zijn er bij onze fractie dan ook met name over de mensen die niet kunnen instromen in dagbesteding maar ook (voorlopig?) niet terecht kunnen bij de AMwerkorganisatie. Ook voor deze groep moet een passende oplossing komen.

GroenLinks wil van het college een nadere toelichting horen toegespitst op de situatie van weg/dagbesteding voor de diverse doelgroepen. Door het college is aangegeven dat hierover in het voorjaar informatie naar de raad zal worden gestuurd.