GroenLinks Haarlemmermeer is in de laatste week van augustus op werkbezoek geweest bij De Waterlelie in Cruquius en de AM Groep in Hoofddorp.

De Waterlelie, expertisecentrum voor onderwijs en epilepsie, kreeg van een delegatie van de lokale politieke partij een appelboom voor in hun schooltuin. Er werd vervolgens uitgebreid gesproken over de voorgestelde bezuinigingen in het passend onderwijs, die uiteindelijk, na ingrijpen van GroenLinks in Den Haag, niet doorgingen.

Bij de AM Groep spraken de GroenLinks’ers ook over nakende bezuinigingen, en wel op de sociale werkvoorziening. De AM Groep, een leerwerkbedrijf, verzorgt deze voorziening inmiddels met 550 medewerkers, niet alleen voor Haarlemmermeer, maar ook voor de omliggende gemeenten. Het vorige kabinet nam zich voor flink te korten op deze belangrijke voorziening voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar in het Lenteakkoord wist GroenLinks ook hier  de scherpe kantjes terug te draaien.

Desondanks is een forse reorganisatie niet te vermijden, gezien de aangekondigde bezuinigingen. Met de algemeen directeur van de AM Groep, Anton van der Hoed, werd gesproken over hoe dit het beste uit te voeren, zonder de betreffende mensen tussen wal en schip te laten vallen. Zo ging hij uitgebreid in op het dit jaar geopende leerwerkcentrum, waar het Nova College op een afzonderlijke schoollocatie 30 leerlingen de beste mogelijkheden aanbiedt voor een goede start op de arbeidsmarkt.

Maar ook schetste hij de gevolgen: toenemende wachtlijsten, waarbij mensen met een beperking doelloos thuis komen te zitten, met alle sociale gevolgen van dien. Het woord is nu aan de gemeenten, die duidelijk moeten maken hoe ze de nieuwe Wet Werken naar Vermogen inhouden willen geven en willen (laten) uitvoeren. Uit het werkbezoek bleek in elk geval dat de AM Groep er klaar voor is. Nu nog een sociaal kabinet, en dan komen er hopelijk ook weer kansen voor alle mensen die om wat voor reden dan ook op de reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak komen.

De werkbezoeken vonden plaats in het kader van het nieuwe politieke seizoen in de gemeenteraad van Haarlemmermeer, waar GroenLinks zich weer wil laten zien als partij met een sociaal, groen en democratisch gezicht.