Op 27 januari besprak de gemeenteraad van Haarlemmermeer het voorstel ‘sturen op mantelzorg’. Wat GroenLinks betreft een voorstel dat onder de maat is. De gevraagde ‘effectindicatoren’ ontbreken. En wat erger is: bij het college lijkt de wil te ontbreken om daadwerkelijk de schrijnende overbelasting van mantelzorgers tegen te gaan.
Het raadsvoorstel ‘sturen op mantelzorg’ is daarom helaas niet meer dan een eerste aanzet voor effectief mantelzorgbeleid, oordeelt GroenLinks Haarlemmermeer, dat op 17 september 2020 een motie met dezelfde naam indiende, die vervolgens unaniem werd aangenomen.
Het raadsvoorstel bevat zeker een aantal goede zaken, zoals het voornemen om de ondersteuning van het steunpunt Mantelzorg en Meer voort te zetten, beleid om binnen de gemeentelijke organisatie meer in te zetten op mantelzorgondersteuning, en beleid met betrekking tot mantelzorgwoningen.
Al vele jaren vraagt GroenLinks Haarlemmermeer aandacht voor het schrijnende maatschappelijk probleem, dat veel mantelzorgers aangeven zich overbelast te voelen. In 2018 zeiden we er het volgende over: ‘Het kan toch niet zo zijn dat mantelzorgers zo onder druk staan dat zij zelf eraan onderdoor dreigen te gaan? Dat is slecht voor de mantelzorger en slecht voor diegene voor wie zij zorgen!’
De overbelasting van mantelzorgers is een onderwerp waarover de gemeenteraad zich in de volle breedte zorgen maakt, blijkt iedere keer weer in debatten en in gesprekken tussen raadsleden onderling. Het probleem is ernstig. In Haarlemmermeer is 14,1 procent van de inwoners mantelzorger, en van die groep geeft 14,3 procent aan zwaar overbelast te zijn. Het gaat bij deze getallen om volwassen inwoners. Naar schatting zijn er dus tussen de 2.000 en 2.500 volwassen inwoners van onze gemeente die door hun mantelzorgtaken overbelast zijn. En hierbij zijn de jonge mantelzorgers nog niet eens meegeteld.
Daarom is het extra teleurstellend dat in het voorliggende raadsvoorstel helemaal niets is terug te vinden van de conclusies van het rapport ‘Uit liefde belast!’, een onderzoek naar de ervaringen van Haarlemmermeerse mantelzorgers, dat het Team Onderzoek in november 2018 presenteerde.
Uit het raadsvoorstel blijkt dat het college geen rol voor de gemeente weggelegd ziet om iets te doen aan de overbelasting van mantelzorgers, er blijkt bij dit college geen ambitie te zijn op dit punt. Ter verdediging wordt aangevoerd dat de oorzaken van de overbelasting buiten de gemeentelijke invloed liggen.
Maar als je mantelzorgers vraagt waar ze tegenaan lopen en waar ze behoefte aan hebben, wat Team Onderzoek van onze eigen gemeente dus in november 2018 heeft gedaan, dan komt er iets heel logisch naar voren: overbelaste mantelzorgers hebben behoefte aan meer professionele ondersteuning.