Moeten we ons als inwoners zorgen maken over de ultrafijnstof die rondom de luchthaven Schiphol wordt verspreid? Jazeker, zeiden onderzoekers van het RIVM recent onomwonden in het Raadhuis van Haarlemmermeer.
De onderzoekers waren op 11 december uitgenodigd mede naar aanleiding van aandringen van de fractie van GroenLinks, een gevolg van onder meer de studie die in juni dit jaar was uitgekomen over de effecten van ultrafijnstof. Het was voor het eerst dat onafhankelijke onderzoekers in het Raadhuis werden uitgenodigd voor een bijeenkomst, die bovendien op aandringen van onze fractie openbaar was, en de opkomst loog er dan ook niet om Ouders, huisartsen, iemand van het longfonds, maar ook ondernemers, docenten en raadsleden wilden graag weten hoe het nu echt zat met de luchtkwaliteit in de omgeving.
De onderzoekers kozen hun woorden voorzichtig. Naar langetermijneffecten loopt het onderzoek immers nog. Wat er nu lag was nog ‘slechts’ het kortetermijnonderzoek. En daaruit kon volgens hen nog niet héél veel worden geconcludeerd. Maar op de vraag of alle alarmbellen moeten gaan rinkelen en we ons als omwonenden zorgen moeten maken, waren de twee echter wel heel duidelijk. Ja, dat zou ik maar doen, zeiden ze. Om even later nog eraan toe te voegen: ‘De kans dat er géén langetermijneffecten zijn is niet zo heel erg groot.’
Ultrafijnstof is lastig te meten, zo werd duidelijk. Er is ook nog niet zo heel veel bekend over de precieze gevolgen voor de volksgezondheid. Er zijn ook geen specifieke normen voor. Schiphol en zijn gebruikers hoeven zich dus nergens aan te houden op dit gebied. Voor GroenLinks een onacceptabele situatie. Gezondheid voor alles, zeggen wij, en daarom willen we dit onderwerp dus ook zeker betrekken bij de komende beraadslagingen over wat de inzet van de gemeente zou moeten zijn richting de Luchtvaartwet. Onze inzet daarbij: strenge normen voor (ultra)fijnstof zijn hard nodig. En uitbreiding van Schiphol zou wat ons betreft zeker niet aan de orde mogen zijn vóórdat we meer weten over wat ultrafijnstof betekent voor de gezondheid van ons en onze kinderen. En dat onderzoek, dat wordt dus pas op z’n vroegst in 2021 verwacht.
- NH Nieuws maakte dit verslag: Nog veel vragen over ultrafijnstof rondom Schiphol: "We overwegen te gaan verhuizen"
- Meer informatie over (ultra)-fijnstof op de website van RIVM.
- Op de website van GGD Kennemerland staat meer informatie over de effecten van vliegverkeer op onze gezondheid.
- Onderaan deze pagina kan je de video bekijken met uitleg over het onderzoek.